• Erik Verhagen
  • @ThomasvanderEs
  • @ThomasvanderEs

UPDATE: Vale gieren strijken neer in Giessenburg

GIESSENBURG Een groep van elf vale gieren is zaterdagavond neergestreken in een boom aan de Molenweg bij Giessenburg.

Zaterdag werden de vale gieren in het begin van de middag waargenomen boven Kortrijk in België, waarna de groep rond 13.45 uur over de telpost in Breskens (Zeeuw-Vlaanderen) vloog. Een hele tijd waren de vogels uit beeld, vermoedelijk vanwege de enorme hoogte waarop zij vlogen, toen ze om 17.00 uur opeens boven Zwijndrecht opdoken.

Inmiddels werden de vogelaars in de Alblasserwaard via verschillende app-groepen op de hoogte gehouden, maar het duurde nog even voordat de vale gieren de Alblasserwaard invlogen. Een klein half uurtje waren ze cirkelend boven Alblasserdam te zien. Iets wat je normaal gesproken alleen in zuidelijk Europa kunt zien.

Rond 19.00 uur vlogen de gieren in een strakke lijn richting zuidoost en waren even zoek, maar vanuit Werkendam werden ze boven Hardinxveld gezien. Even later zag Eric Verhagen ze landen in een boom bij Giessenburg. Hij wist nog een paar foto's te maken, voordat ze verderop in een boom gingen slapen. Vele vogelaars uit heel Nederland spoedden zich daarna richting de Alblasserwaard om de zeldzame gieren te kunnen zien.

Zondagmorgen vroeg hadden zich ruim 150 vogelaars verzameld om de gieren te zien vertrekken, maar de beestjes hadden geen haast. Het voorprogramma werd verzorgd door twee grauwe kiekendieven die exact het weiland voor de gieren hadden uitgekozen om te jagen. De grauwe kiekendief is een zeldzame doortrekker in de Alblasserwaard.

Rond 10.00 uur joeg een ruiter op de Tiendweg de vale gieren per ongeluk op. De camera's ratelden en er werden prachtige foto's gemaakt. Er was echter nog niet voldoende thermiek, waardoor de gieren zich verplaatste naar de Geerweg bij Bleskensgraaf, om daar in een paar bomen te wachten. Rond 11.15 uur was er waarschijnlijk voldoende thermiek en schroefden de vale

gieren op om de Alblasserwaard in Zuidoostelijke richting te verlaten.

(Bron: Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard)

(Foto: Eric Verhagen)