• Walter Leendertse

'Van het kaassnijden geen kaas gegeten'

H'VELD-G'DAM Deze zomer is de expositie "Kaas en Koe" te zien in de Koperen Knop. Tijdens de zomervakantie maken we kennis met verschillende mensen die iets met dit thema te maken hebben.

door Walter Leendertse

Vandaag gaan we langs bij Berry Bresser, onder de Hardinxvelders beter bekend als 'de Bourgondiër'. En niet alleen bij de Hardinxvelders. Bresser verbaast zich nog elke keer over het feit dat mensen zoveel kilometers willen rijden voor een exclusief product uit zijn delicatessenzaak. ,,Sommige mensen komen uit Utrecht vandaan voor een bepaalde truffelsalami die ze nog nergens anders hebben gevonden", aldus Bresser. ,,Daarnaast hebben we service hoog in het vaandel staan, waardoor mensen blijkbaar graag terugkomen.''

Bresser nam elf jaar geleden de zaak over, nadat hij onder andere voor een slager had gewerkt: ,,Het was altijd al een grote droom geweest om een eigen zaak te hebben en toen kwam dit op mijn pad." Het slagerijgedeelte was voor Bresser geen probleem en ook het wijngebeuren was al een grote hobby van hem. De kaaswereld was echter helemaal nieuw voor hem. De eerste dag dat Bresser in zijn eigen winkel stond weet hij zich nog goed te herinneren: ,,De eerste klant die binnenkwam wilde graag een pond kaas, maar van heel dat kaassnijden had ik helemaal geen kaas gegeten. Stond ik daar met een kaas van 12 kilo en een snijmes!"

Gelukkig, na elf jaar en een verhuizing verder heeft Bresser de zaak op hoog niveau weten te houden. Hij gaat regelmatig op studiereis om zo nieuwe ideeën op te doen en mee te gaan in nieuwe ontwikkelingen. Het meest trots is hij op zijn portverzameling. ,,Ik heb onder andere een port uit 1880 liggen", vertelt Bresser glunderend. Daarnaast haalt Bresser bij verschillende leveranciers zijn producten om zo de beste producten te garanderen: ,,Ik heb een delicatessenzaak, dus de kwaliteit moet perfect zijn." Zo zijn de buitenlandse kazen geen namaakproducten uit een fabriek maar komen echt uit buitenland.

Naast de producten van de verschillende leveranciers laat Bresser ook zijn eigen creativiteit spreken: ,,Soms word ik midden in de nacht wakker met een idee voor een nieuw product, dan schrijf ik dat snel op en ga daar de volgende dag meteen mee aan de slag." Zo ontstonden onder andere de satéschuitjes (een grillworst met satésaus en uitjes) en de zachtgegaarde procureur. Voor Bresser is het bedenken van ideeën echt een must: ,,Zonder mijn creativiteit zou ik het nooit zolang hebben volgehouden!"