Veel vragen over buitenbadterrein

H'VELD-G'DAM Het openen van twee buitenzwembaden en het kinderbad vervangen door een waterspeeltuin heeft voor zowel het college als Lamaland de voorkeur. Vooral omdat het buitenterrein van het zwembad dan de breedst mogelijke doelgroep bedient. Jongeren kunnen er zwemmen en ouders met kinderen kunnen zich vermaken bij de speeltuin.

door Ward den Besten 

Tijdens de informerende gemeenteraadsvergadering donderdag hadden de raadsleden echter nog veel vragen en toonden zich behouden. Voor het heropenen van de baden moet de gemeente diep in de buidel tasten. De ondernemers van Lamaland zullen het buitenterrein gaan exploiteren, maar de kosten van de realisatie zijn voor rekening van de gemeente. De bouw van de indoorspeeltuin, die op hetzelfde terrein moet komen, wordt door Lamaland gefinancierd.

Om de buitenbaden te renoveren of helemaal te vervangen is aanzienlijk duurder dan alleen het plaatsen van een groot waterspeeltuin, waar ook naar is gekeken. Enkel een waterspeeltuin heeft van de raad ook geen voorkeur. In het bijzonder omdat dichtbij al Natuurspeeltuin Het Weitje ligt, wat gratis toegankelijk is. En een buitenzwembad is een grote wens van de gemeente.

De raad uitte tevens zorgen over de parkeergelegenheid. Zeker als op zaterdag wordt gevoetbald, zijn de parkeerplaatsen vol. De nieuwe voorziening zullen de problemen op zaterdag vergroten, stelt de raad die het college meegaf de gevolgen daarvan te onderzoeken.

Een ander probleem wat volgens onderzoeksbureau Synarchis speelt is de omvang van de ligweide. Door de komst van een indoorspeeltuin en het heropenen van de baden blijft er weinig ruimte over om te zonnen. Vooral kwetsbare groepen kunnen door de beperkte ruimte de dupe raken, stelt het bureau dat de opties onderzocht. In dat opzicht is het aantrekkelijker om nieuwe baden aan te leggen in plaats van de oude baden te renoveren. Op die manier kan het terrein optimaal worden ingericht. Al is dat nog weer duurder dan renoveren.