• Treinreiziger.nl

TAB: betalen voor fiets in de trein voorkomen

H'VELD-G'DAM De TAB hekelt het plan van vervoerder Qbuzz om reizigers te laten betalen voor het meenemen van de fiets in de trein. Volgens de lokale partij raken veel mensen hierdoor gedupeerd en zullen ze ,,het openbaar vervoer mogelijk weer gaan mijden".

door Ward den Besten

TAB-raadslid Dick Fijnekam wil van het Hardinxveldse college weten of het op de hoogte is van de plannen van de regionale vervoerder. En of er iets tegen gedaan kan worden, ook als de provincie akkoord gaat met de plannen. ,,Er zijn tijdens de aanbesteding afspraken gemaakt waar de nieuwe vervoerder aan moet voldoen, is een dergelijke actie van Qbuzz in strijd met deze aanbestedingsregels?" vraagt Fijnekam zich af. Hij wil dat Hardinxveld samen met de andere gemeenten aan de Merwedelingelijn een vuist maakt om het betalen voor de fiets te voorkomen.

Fijnekam reist zelf vaak met de trein. Volgens hem gaat er veel mis bij Qbuzz en nemen de klachten alsmaar toe. Op Twitter klaagt hij met enige regelmaat over de drukte in de treinen tijdens de spits omdat er te weinig treinstellen worden ingezet.

Qbuzz erkent de problemen. Volgens de vervoerder komt dat onder andere door achterstallig onderhoud van het materieel dat van voorganger Arriva is overgenomen. Door een vergoeding te vragen voor het fietsvervoer hoopt Qbuzz een deel van de drukte tegen te gaan.