Voorjaarslezing historische vereniging Hardinxveld Giessendam

H'VELD-G'DAM De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam houdt dinsdag 17 april haar jaarlijkse voorjaarslezing in de grote zaal van zalencentrum De Parel, Talmastraat 9 in Hardinxveld-Giessendam. Aanvang 20.00 uur. Deze avond staat in het teken van de naderende 4 mei herdenking en het 40 jarig jubileum van de vereniging.

De lezing heeft als onderwerp Bommen rond de Giessen en de spreker is Bernard Slaa, historicus en medewerker van BEOBOM, een explosievenonderzoeksbureau dat sinds vorig jaar gevestigd is aan de Damstraat in Hardinxveld-Giessendam. Ook niet-leden zijn van harte welkom en de toegang is gratis. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is rond het station en bij de overweg Binnendams tweemaal gebombardeerd door de Engelsen. Dit is nog duidelijk te zien omdat dit hele gebied opnieuw gebouwd is na de oorlog en er ook een nieuw station gekomen is. Vorig jaar vestigde zich in het oude raadhuis aan de Damstraat het bedrijf BEOBOM, een explosievenonderzoeksbureau dat landelijk opereert. De heer Slaa zal vertellen hoe het onderzoeksbureau met moderne technieken bijvoorbeeld blindgangers en oude granaten op kan sporen, misschien ook nog aanwezig rondom de Giessen en hoe belangrijk het is deze op te sporen bijvoorbeeld voorafgaand aan de aanleg van wegen en gebouwen. Het belooft een zeer bijzondere avond te worden.

Volgende week start de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam met de eerste jubileumactiviteit. Aan alle scholen van Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht wordt een gratis kinderboek uitgereikt voor de leerlingen van groep 7 en 8. Het boek past in het kader van het jaar van het verzet, want het gaat over de kleine geschiedenis, de geschiedenis in onze eigen dorpen, over de Tweede Wereldoorlog, het verzet in die periode en over de Merwedegijzelaars. Het draagt dan ook de titel: Helsluis – een verhaal over de Merwederazzia' en is geschreven door Judith Brinkman uit Gorinchem en van de hand van Jesse Boom uit Hardinxveld-Giessendam zijn de stijlvolle illustraties in dit boek.

Later in het jaar kunnen de leden zich inschrijven voor een jubileumbus- en of boottocht door de Alblasserwaard.

Ook het Dam-Ontbijt zal dit jaar weer gehouden worden. Vorig jaar was dat een groot succes tijdens de feestweek in het kader van de 60 jarige samenvoeging van Hardinxveld en Giessendam. Nu wordt dit ontbijt weer gehouden op zaterdagmorgen van 9 september, op Monumentendag. Deze dag staat dit jaar in het teken van Europa en dat zal zeker in de ontbijtproducten terug te vinden zijn.

Vrijwilligers Speel-In

H'VELD-G'DAM De aanmelding voor vrijwilligers voor de 40e Speel-In is weer geopend. Aanmelden kan via www.speelin.nl. Voor maatschappelijke stagiaires zijn er ook een aantal plekken beschikbaar. Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op via 0184-612771 of speelin@ervanda.nl.