• Walter Leendertse

'Vrede kun je leren'

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week gaat hij op oorlogspad met interieurontwerper en re-enactmentspeler Nadine de Jong.

Expressief Hardinxveld door Walter Leendertse

Dat Nadine van jongs af aan al geïnteresseerd was is decors blijkt wel uit het feit dat ze vroeger bijna alle prijzen wegkaapte bij kleurwedstrijden: ,,Ik had een speciale techniek bedacht", vertelt ze ,,Ik knipte de kleurplaat uit en verzon zelf een hele nieuwe achtergrond waardoor hij eigenlijk altijd opviel" Daar de creativiteit zowel via de kant van haar vader als haar moeder werd doorgegeven, was het dus geen verrassing dat ze een creatieve opleiding ging doen.

Tegenwoordig werkt Nadine bij Delware company, een bedrijf dat zich met name richt op interieurinrichting uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, met een zijtak - Delware trading - die zich richt op de verkoop van attributen en kostuums uit die tijd. In dit bedrijf kan Nadine - inmiddels afgestudeerd als interieurontwerper en allround stoffeerder - al haar creativiteit goed kwijt. Haar vader stak haar aan met de liefde voor vliegtuigen en alles rondom de Tweede Wereldoorlog. ,,Ik begon me vooral te interesseren voor de vrouwen in de Tweede Wereldoorlog", vertelt Nadine ,,Het is een onderbelichte groep die veel taken overnamen van de naar het front geroepen mannen, zoals de 'WASPS' die de vliegtuigen voor de mannelijke gevechtsvliegers van vliegveld naar vliegveld vlogen." De interesse werd zo groot dat Nadine en haar vader zich aansloten bij de re-enactmentgroep Band of brothers. Een re-enactmentgroep is een groep mensen die historische gebeurtenissen naspelen, in het geval van Band of brothers het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vanuit het oogpunt van de Amerikanen. Volgens Nadine is elk evenement waar ze aan meedoen weer een indrukwekkend en, voor sommige bezoekers, best ingrijpend schouwspel: ,,Ons motto is: 'Vrede kun je leren, door te leren over de oorlog'. Door het verhaal voor de jeugd levend te houden kun je een spiegel voorhouden dat dit nooit meer mag gebeuren."

Dat Nadine stáát voor kwaliteit blijkt wel uit het feit dat er bij de Delware Company zoveel mogelijk met de hand wordt gewerkt volgens de originele patronen en het liefst met originele materialen. Als voorbeeld laat ze een katoenen overall zien: ,,Dit ziet er misschien authentiek uit, maar door onderzoek weten we dat er in overalls van toen ook wol verwerkt zat, waardoor de overalls net anders 'voelen'." Een ander stokpaardje van de Delware Company zijn de handbeschilderde leren jacks - ,,Iedereen op de zaak heeft zijn eigen jack" - die oorspronkelijk uit verveling werden beschilderd door piloten die op missie waren. ,,Ze schilderden hun geliefde als een soort pin-up op hun vliegtuigen en jacks", legt Nadine uit.

Om het oorlogsverhaal nóg levender te houden zou Nadine graag nog eens vlieglessen nemen om zo écht in de rol van een echte WASP te kruipen. Eerst staat er nog een grote klus te wachten: er moeten 250 kostuums worden geleverd voor de herdenking van D-day, dit jaar 75 jaar geleden.

Kijk voor meer info op: www.delware.company