• IMAGE 20130617 867408_22waterbus.jpg

    GP Foto

Vrees voor Waterbushalte

H'VELD-G'DAM Een toekomstige halte voor de Waterbus in Hardinxveld staat op losse schroeven. De provincie is bezig met een nieuwe aanbesteding van het openbaar vervoer over het water en heeft onlangs bekendgemaakt aan welke eisen dat minimaal moet voldoen. Een halte in Hardinxveld wordt gezien als een plus, maar niet als een verplichting.

In heel het Programma van Eisen voor het personenvervoer over water worden de lijnen sterk gereduceerd. Sliedrecht kent nu nog een volwaardige dienstregeling, maar als het aan de provincie ligt, volstaat tussen Sliedrecht en Dordrecht vanaf 2022 een belbus die alleen vaart bij afroep. Het aandoen van Hardinxveld is door de provincie slechts als wens opgenomen. Dat tot ongenoegen van het Drechtstedenbestuur dat graag een verbinding wil met de lijnen in Gorinchem. ,,Dit maakt het mogelijk om de gemeente Hardinxveld-Giessendam aan te doen. Ook de toekomstige woningbouwplannen van Hardinxveld-Giessendam biedt extra vervoerspotentieel'', aldus de reactie van de Drechtsteden. Ook de SGP in Hardinxveld is bezorgd. ,,De SGP vindt het jammer dat het aandoen van Hardinxveld-Giessendam niet als een voorwaarde is opgenomen in het uiteindelijke Programma van Eisen'', zegt fractievoorzitter Arjan Meerkerk. Dat terwijl de gemeente in de laatste begroting al rekening heeft gehouden met de realisatie van een aanlegsteiger. De SGP maakt zich al langer hard voor een halte. ,,Personenvervoer over water waarbij je met de fiets van deur tot deur kunt reizen vormt in een dichtbevolkt gebied een goed alternatief voor de auto'', zegt Meerkerk. ,,Tel hierbij op de filedruk op de A15, N3 en A16 en iedereen begrijpt dat wij ons niet kunnen veroorloven om de Waterbus af te bouwen.''

Meerkerk wil van de gemeente weten waarom de provincie een halte in Hardinxveld niet als eis heeft meegenomen en welke stappen hiertegen nog genomen kunnen worden. Ook binnen de Provinciale Statenfractie zal de SGP het belang van een Hardinxveldse Waterbushalte onder de aandacht brengen. Of de Waterbus in de toekomst in Hardinxveld stopt, ligt uiteindelijk aan het bod van de vervoerder die de aanbesteding wint.