• Raadzaal Gemeentehuis

    Richard van Hoek Fotografie

'Vriendelijke verbinder die voor iedereen openstaat'

H'VELD-G'DAM De gemeente Hardinxveld-Giessendam bracht een week geleden naar buiten dat begin 2016 de burgemeestersvacature wordt opengesteld. Naar verwachting vindt in de tweede helft van het jaar de installatie plaats van de eerste Kroonbenoemde burgemeester in ruim vier jaar. Na het vertrek van Maria Wiebosch-Steeman in april 2012 pasten respectievelijk Bert Blase en Roel Augusteijn op de winkel. ,,Zo zou ik het zelf niet omschrijven omdat het misschien wat negatief klinkt (ze hebben absoluut hun sporen verdiend), maar ik beaam dat een zelfstandige gemeente een eigen burgemeester hoort te hebben", aldus gemeenteraadslid Wim de Ruiter. Op straat klonk hetzelfde geluid.

door Erik de Bruin

t @erikdebruin78

Een uit raadsleden bestaande vertrouwenscommissie gaat zich bezighouden met de 'zoektocht' naar een nieuwe burgemeester. De eerste stap is op het opstellen van een een profielschets. Het Kompas peilde bij een tiental inwoners wat hier volgens hen in zou moeten staan. De eerste persoon die op straat wordt aangesproken, hoeft niet lang na te denken. ,,Het moet een integer persoon zijn. Een persoonlijkheid en een verbinder. Hij of zij moet goed kunnen luisteren en kennis van zaken hebben. Ervaring als burgemeester is een pre, maar niet noodzakelijk. De politiek mag hem niet vreemd zijn. Je moet de raad van binnen en van buiten kennen." Hij stemt SGP. ,,Een burgemeester van deze partij zou prima zijn, maar dat hoeft niet. Het gaat mij veel meer om menselijke eigenschappen. Bert Blase vond ik een heel warm persoon die iedereen in z'n waarde liet. Zo'n type burgemeester zou ik graag weer zien." Een jonge supermarktmedewerker noemt Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, als voorbeeld. ,,Charismatisch, uitgesproken ... een bestuurder naar mijn hart." Politieke kleur is volgens hem niet van belang. ,,Over welke eigenschappen de nieuwe burgemeester van deze gemeente zou moeten beschikken, vind ik moeilijk te zeggen. Hardinxveld is een saai dorp, er gebeurt niet zoveel. In z'n algemeenheid vind ik dat een burgemeester verschillende belangen moet kunnen afwegen en compromissen moet kunnen sluiten, dat is het belangrijkst. Hij of zij moet duidelijk zijn en transparant."

'Onder de mensen'

,,Op dat laatste vlak is het in het verleden wel eens fout gegaan", voegt hij er enigszins cynisch aan toe, daarmee doelend op de al genoemde Maria Wiebosch, die de gemeenteraad begin 2012 niet (tijdig) informeerde over het feit dat de herinrichting van de raads- en trouwzaal ruim twee keer zoveel had gekost dan het raadskrediet dat beschikbaar was gesteld. Ze kreeg een motie van afkeuring aan haar broek en besloot vanwege de ontstane vertrouwensbreuk dat het beter was af te treden. Een oudere mevrouw herinnert zich Wiebosch als een 'hele aardige, sympathieke vrouw'. Op de vraag wie ze een goede burgemeester vond, noemt ze ook Bram Brinkman, die van 1953 tot 1980 de eerste burger was van Hardinxveld-Giessendam. ,,Ook alijd heel vrolijk en in voor een praatje. De nieuwe burgemeester moet wel vriendelijk zijn, vindt u niet?" De meningen over Brinkman, wiens zoon Elco het in politiek Den Haag schopte tot minister en fractievoorzitter van het CDA, blijken verdeeld onder de oudere generatie. De een vond hem autoritair, de ander open en eerlijk. ,,Je kon naar hem toe gaan en het gesprek aangaan. Dan kreeg je ook je recht", zegt een man in een scootmobiel. ,,Tegenwoordig is dat bijna onmogelijk", moppert de vrouw die naast hem staat. ,,Vroeger zeiden ze als je het gemeentehuis binnenstapte: Ga maar naar boven. Nu word je overal van afgehouden. ,,Een burgemeester moet zichtbaar zijn. Niet enkel in het gemeentehuis zitten, maar onder de mensen komen", vult meneer aan.

Sinterklaas

,,De heer Noordergraaf (burgemeester in Hardinxveld van 1995 tot 2006, red.) liep dagelijks dwars door het centrum naar zijn werk. Dat vond ik erg goed", zegt een vrouw van middelbare leeftijd. Haar man knikt. ,,Je licht opsteken bij de bevolking, dan weet je wat er speelt. Een burgemeester moet in mijn ogen ook affiniteit hebben met het bedrijfsleven." ,,Of dit een goede ontwikkeling is? Zeker. Niets ten nadele van Blase en Augusteijn, maar een vaste burgemeester is het mooist. Niet iemand die na twee of drie jaar alweer weg is, maar hier minstens zes jaar zit." Zijn vrouw liet de naam Arie Noordergraaf vallen. ,,Of ik hem een goed voorbeeld vind? Nou, niet helemaal. We hechten er waarde aan dat de burgemeester van christelijke huize is, maar Sinterklaas hoort er wel bij." Dat hij de goedheiligman niet welkom wenste te heten tijdens de jaarlijkse intocht wordt hem nog steeds nagedragen. Een andere inwoonster wenst de nieuwe burgemeester alvast veel succes met deze 'moeilijke baan'. ,,Tegenwoordig is bijna nergens geld voor. Zeker bij gemeenten, die constant bezuinigen. Je zal vaak Nee moeten verkopen en dat lijkt me niet prettig. Ik zou niet graag in zijn schoenen willen staan." ,,Of een man of vrouw deze functie bekleedt, maakt me niet uit. Als het maar een goede bestuurder is die er ook is voor de gewone burger en voor iedereen openstaat."

'Vlot gesprek'

In de vertrouwenscommissie zijn alle partijen vertegenwoordigd. De fractievoorzitters hebben de weg geplaveid. Onlangs brachten ze in Den Haag een bezoek aan Commissaris van de Koning Jaap Smit. ,,Dat bezoek vond plaats nadat de Drechtraad dinsdag 3 november had besloten dat onze gemeente mag toetreden tot de Drechtsteden. De integratie kan nu werkelijk in gang worden gezet", vertelt De Ruiter, één van de zes fractievoorzitters die naar de Hofstad toog en daar namens de raad het woord voerde. ,,Het was een vlot gesprek. We waren er met de commissaris snel over uit dat Hardinxveld toe is aan een Kroonbenoemde burgemeester. De bestuurskracht is op orde en er is duidelijkheid over de bestuurlijke toekomst. Er is een keuze gemaakt tussen de Drechtsteden en de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Wie op deze vacature reageert, weet welke koers de gemeente wil varen." Om een geschikte kandidaat te vinden, wordt volgens hem een forse uitdaging. ,,Het is een langdurig, intensief project. Alle fracties zullen hun wensen inbrengen. Mischien worden er ook nog wel straatinterviews afgenomen. We zijn immers volksvertegenwoordigers."

Fotobijschrift: ,,Een burgemeester moet zichtbaar zijn. Niet enkel in het gemeentehuis zitten, maar onder de mensen komen", was één van de geluiden die de krant opving op straat.