• Erik de Bruin

'We hebben respect verdiend'

H'VELD-G'DAM Het Hardinxveldse politiekorps raakt in één keer 34 jaar ervaring op straat kwijt. De wijkagenten Tim Bakema, Dennis den Besten en Willem Doesberg vliegen allen uit. Naar respectievelijk Meerkerk (eerstgenoemde) en Gorinchem. Alleen hun, tussen aanhalingstekens, trainee Jaap Hartkoorn en good old Teus Oosterwijk, die in het politiebureau op het gemeentehuis het aanspreekpunt is en aangiften opneemt en verwerkt, blijven op hun post.

door Erik de Bruin

Ze krijgen weldra hulp. Van een tweede wijkagent en een zogenoemde wijkagent operationeel expert (woe) die contacten onderhoudt met het gemeentebestuur c.q. de burgemeester. ,,Qua fte komen we niet eens zoveel lager uit (tweeënhalf gaan weg en twee komen erbij), maar het gemis zit 'm natuurlijk vooral in het feit dat we een brok ervaring kwijtraken van heb ik jou daar", aldus Hartkoorn, die voorlopig alleen overblijft wat betreft het veldwerk. ,,Of ik zelf ook heb overwogen elders aan de slag te gaan? Nee, ben jij gek? Ik doe dit werk en in deze gemeente pas twee jaar (hij zat eerst bij de verkeersdienst, op de motor, en in de noodhulp, red.) en heb nog ontzettend veel te leren. De afgelopen jaren waren voor mijn gevoel een spoedcursus. Ik had geweldige leermeesters." Den Besten slaat hem op de schouder. ,,En jij was een snelle leerling, Jaap. Zo nu hebben we elkaar een pak veren in de kont gestoken. Maar zonder gekheid: Jaap ervaart wat ik ook al snel door had toen ik hier begon. Dat er in deze gemeente ongelooflijk veel valt te halen. Je kunt hier goed je respect verdienen. Neem het Oud & Nieuw-feest in sporthal De Wielewaal. Het lijkt me verstandig dat we daar ook dit jaar nog bij zijn. Ze hebben ons gewoon nog nodig. Dat zeg ik niet uit kapsones, maar omdat zij (lokale jongeren, red.) onze koppen kennen en wij die van hen."

 

Dat zal waarschijnlijk geen probleem zijn. Den Besten legt uit dat de verschillende korpsen in de overkoepelende regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden generiek werken waardoor er veel overlap is. Bakema, gestationeerd in de gemeente Zederik met Meerkerk als standplaats, verdwijnt waarschijnlijk wel uit het zicht. ,,Ik was graag naar Molenwaard gegaan. Dat was mijn eerste keus. Zederik is een stuk verder. Toch zie ik daar nu ook wel de voordelen van in. Alleen is het afwachten hoe de gemeentelijke herindeling met Leerdam en Vianen uitpakt. Vallen we zo nog wel onder dit district? Misschien wordt het wel de provincie Utrecht."

 

'VRIJE ROL' ,,Sowieso vind ik dat je overal wijkagent moet kunnen zijn", vervolgt hij. ,,Na zes jaar is een goed moment aangebroken om over te stappen. Dat gebruikt de politie ook als richtlijn." Dankzij Gorcumse agenten die de polder in trekken, is een tombola tot stand gekomen. Den Besten bewandelt de omgekeerde weg. ,,Ik wil me verdiepen in de stedelijke problematiek, al vestig ik me niet in de binnenstad, maar in de Haarwijk. Daar hoop ik me verder te ontwikkelen. Als 38-jarige kan ik nog veel bagage opdoen." Doesberg was zes jaar wachtcommandant in Gorinchem alvorens hij in 1998 naar Hardinxveld-Giessendam toog. ,,Eerst met als taakaccent jongeren, later, toen het jongerenwerk het preventieve, pro-actieve deel ging overnemen en ik zelf parttime-leraar Omgangskunde werd, kreeg ik een vrije rol. Dat ga ik in Gorinchem ook doen. Alles wat er is, pak ik op. Met mijn 59 jaar mag ik nog even. Prima hoor, want het is een hartstikke mooi beroep. Met wat voor type burger ik te maken krijg en waar maakt me niet uit. Ik ben een mensenmens, al moet me wel van het hart dat ik Hardinxvelders in al die mooie jaren (het was negentien jaar mijn standplaats) enorm ben gaan waarderen. Ze zeggen nog gewoon 'hallo' en 'hoi' tegen de politie. In andere plaatsen word je ook wel eens begroet, maar vaak met één in plaats van vijf vingers."