• Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl

Wethouder Dirk Heijkoop van Molenwaard nieuwe burgemeester Hardinxveld

H'VELD-G'DAM Wethouder Dirk Heijkoop van gemeente Molenwaard is donderdag door de gemeenteraad gekozen tot nieuwe burgemeester van Hardinxveld-Giessendam. De CDA-wethouder uit Oud-Alblas wordt de eerste kroonbenoemde burgemeester van Hardinxveld sinds 2012. Eind november neemt hij de ambtsketen over van waarnemend burgervader Roel Augusteijn.

Door Ward den Besten

Voorzitter van de vertrouwenscommissie, Wim de Ruiter die het nieuws bekendmaakte, zegt verheugd te zijn over de aanstelling van Heijkoop. ,,Het was een zeer aangenaam gesprek'', laat De Ruiter weten over de sollicitatie van de CDA'er. Volgens De Ruiter is de keus mede op hem gevallen door zijn bestuurlijke ervaring die hij in Molenwaard heeft opgedaan en binnen de AV-regio. ,,We kenden de heer Heijkoop al als ervaren en enthousiaste bestuurder. Wij vinden hem een man die vertrouwen uitstraalt en die naar aard en karakter goed past in Hardinxveld-Giessendam'', aldus de voorzitter die aangeeft dat het een breed gedragen besluit was.

Via een liveverbinding kon Heijkoop tijdens de vergadering al een korte reactie geven. ,,Ik voel me vereerd en ik ben ontzettend blij dat jullie mij voordragen als nieuwe burgemeester'', liet de wethouder vanuit zijn huis in Oud-Alblas de raad weten. ,,Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u in mij wil stellen.''

Voordat Heijkoop ook daadwerkelijk benoemd wordt, moeten nog een aantal formaliteiten plaatsvinden. De aanbeveling van de raad wordt nu naar de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd en de commissaris van de Koning, Jaap Smit, stelt de minister op de hoogte van het afgelopen proces. Als er geen bezwaren zijn, mag de nieuwbakken burgemeester op gesprek komen bij de minister, die hem vervolgens voordraagt aan de Koning. Met zijn handtekening is de benoeming officieel. Het afleggen van de eed gebeurt 17 november.

Negentien sollicitanten dongen in eerste instantie mee naar het burgemeesterschap. Formeel zijn uiteindelijk twee kandidaten overgebleven. Heijkoop geniet van de raad de voorkeur van de twee. Wie degene is die als tweede keus wordt aanbevolen bij de minister is vanwege geheimhoudingsplicht niet bekendgemaakt. Ook de identiteit van de andere sollicitanten blijft geheim.