• Willem De Zwijger College toont nieuwe onderwijssysteem tijdens open huis

    Kevin de Bruin

Willem de Zwijger houdt open huis

H'VELD-G'DAM Leraren en leerlingen van het Willem de Zwijger College maken zich klaar voor de open dag. Tijdens deze open dag kunnen toekomstige leerlingen kennismaken met het vernieuwde onderwijssysteem dat dit schooljaar in de brugklas is ingegaan.

door Kevin de Bruin

,,Bij ons nieuwe onderwijs staat de leerling centraal. Natuurlijk zeggen meer scholen dit, maar voor ons betekend dit voornamelijk dat de lesstof aansluit op wat de leerling nodig heeft", vertelt Stefan van der Weiden, docent Nederlands en projectleider gepersonaliseerd leren aan het Willem de Zwijger College. Met deze stap wil de school af van het klassieke schoolbeeld waarbij een docent heel de tijd voor de klas staat en leerlingen zich moeten aanpassen aan hoe de leraar de les wil indelen. "Elk kind is anders en elk kind heeft een andere manier van studeren nodig." De einddoelen liggen vast want deze zijn door de overheid bepaald. De weg om die doelen te bereiken is voor iedereen anders.

Van der Weiden: ,,Elke leerling werkt tot op zekere hoogte op zijn eigen niveau, maar kan voor vakken waar hij goed in is op een hoger niveau aan de slag." Zo heeft iedere leerling een basisniveau die wordt uitgedrukt in een kleur. Vakken bijvoorbeeld op het basisniveau mavo gevolgd, terwijl een leerling in bijvoorbeeld wiskunde zo goed uitblinkt dat hij dat op een hoger niveau kan volgen. Het is mogelijk om bepaalde vakken op een hoger niveau te volgen. ,,Veel scholen doen dit niet omdat het binnen een traditioneel onderwijssysteem lastig is om te organiseren. Binnen deze regio zijn we vrij uniek."

Brugklasser Veerle vertelt: ,,Als je iets niet snapt, dan kun je het nog een keer overdoen als het fout gaat." De school werkt niet met cijfers maar kijkt of je goed, voldoende of nog niet voldoende aan de leerdoelen voldoet. De insteek hierachter is om alles vanuit het positieve te benaderen. Leerling Chantal: ,,Heel veel lesmateriaal is digitaal beschikbaar. Zelfs wanneer je ziek bent hoef je niet volledig stil te zitten. Als je wil kun je zelfs in de vakantie doorwerken." Beide leerlingen geven aan in de zomervakantie best door te willen werken. ,,Die duren zo lang dat je soms niet weet wat je moet doen." Uiteindelijk hebben ze beiden het doel opgesteld om zo snel mogelijk hun havodiploma in de wacht te slepen.

Maar voor het slagen hoefde het onderwijssysteem niet op de schop. Toen het onderwijsteam zichzelf de vraag stelde hoe het onderwijs kon worden verbeterd, was het slagingspercentage voor de eindexamens al honderd procent. Het Willem de Zwijger College vond dit een mooi moment om nu na te denken of het onderwijs dat ze aanboden, nog wel bij de maatschappij past. ,,Ontwikkelingen gaan razendsnel. We leiden mensen op voor beroepen die nu nog helemaal niet bestaan."

Het Willem de Zwijger College heeft op 29 januari open dag. Tussen 18:30 en 20:30 zijn belangstellenden welkom.