• Stichting Aqua Viva
  • Stichting Aqua Viva

Wim en Daniëlle de Keijzer even terug in Nederland

H'VELD-G'DAM Ze zijn even terug in Nederland, maar niet voor lang. In een maand tijd gaan Wim en Daniëlle de Keijzer zoveel mogelijk familie, vrienden en sponsoren langs om hen te ontmoeten en te vertellen over hun werkzaamheden in Ritapolis, Brazilië.

door Suzanne Heikoop

Wim en Daniëlle en hun kinderen vertrokken, na jaren van voorbereiding, in 2005 naar Brazilië om samen met een lokale kerk een wijkcentrum op te zetten. In 2007 verhuisden ze van Rio de Janeiro naar São Paulo om voor de Nederlandse organisatie Children Asking projecten op te zetten. In 2011 vertrok het echtpaar, inmiddels met vier kinderen, naar Ritapolis. Daar namen ze de coördinatie van Água Viva over.

De van oorsprong Hardinxveldse Keijzers nemen in hun centrum verslaafden op die, door middel van een programma van zes maanden, klaargemaakt worden voor een verslavingsvrije terugkeer naar de samenleving. Daniëlle: ,,We bieden onze gasten een twaalf stappen plan aan, maar ook een christelijke boodschap. Mensen die dat oppakken hebben ook meer kans om clean hun verdere leven in te gaan. Met een team van in totaal zestien mensen bieden we de gasten gesprekken en groepssessies, ontspanning door middel van muziek en sport en werkervaring. Dat laatste kan bijvoorbeeld door de tuin of de dieren bij te houden, in de keuken te werken of met hout te werken. Ook de familie wordt daarbij betrokken, want zij zijn belangrijk om hun geliefde op het rechte pad te houden. Inmiddels hebben we vierentwintig gasten in het centrum. Uiteindelijk zal zo'n dertig procent ook daadwerkelijk clean blijven. Nu het centrum goed loopt richten we ons meer op de nazorg om nog betere resultaten te krijgen. Er zijn vijf huisjes gebouwd waar maximaal 10 gasten na hun opname nog een periode begeleid kunnen wonen. Ook werken we aan de mogelijkheid om gesprekken in de stad aan te kunnen bieden. Zo is de reis naar het centrum geen belemmering voor ze."

Het echtpaar komt regelmatig oud-gasten tegen. Daniëlle: Eén van hen is lasser geworden en kwam ons helpen met een paar klusjes. Een tijdje later kwamen we zijn kersverse vriendin op straat tegen. Toen ze erachter kwam wie we waren, werden we omhelst en bedankt dat we 'haar prins' hadden gered. Zulke momenten doen ons goed. Een deel van de gasten komen we ook nog tegen in de kerk, of spreken we via social media. Sommigen gaan helaas weer de verkeerde kant op. Pas kwamen we een jongen tegen die vertelde met welke ex-gasten hij in de bak had gezeten. Ook bereikt ons wel eens een overlijdensbericht. Dat komt dan wel rauw op ons dak. In zes maanden tijd heb je toch een band met iemand opgebouwd. Gelukkig kunnen we ons vasthouden aan de mensen die goed terecht komen."

In het begin kwam het geld voor de projecten van Wim en Daniëlle vooral vanuit Nederland. Wim: ,,Inmiddels halen we iets meer dan de helft van het geld uit Brazilië. We zijn erg dankbaar dat we dit jaar bij de kleine selectie verslavingscentra horen die subsidie van de Braziliaanse overheid krijgen. Dat voelt echt als erkenning en waardering voor ons werk. Als families van onze gasten mee kunnen betalen aan de opname vragen we van hen ook een vergoeding. Onze doelen voor de toekomst zijn om minder afhankelijk te worden van de financiële steun vanuit Nederland en te kunnen groeien. Zo kunnen we nog meer mensen helpen."

Op 27 januari a.s. wordt de B(r)azaar georganiseerd, om familie de Keijzer te helpen dit werk te kunnen blijven doen. Van 11 tot 14 uur is iedereen welkom voor spelletjes, een rommelmarkt, Braziliaans eten en een ontmoeting met Wim en Daniëlle. Breedewaij 1a, Hardinxveld-Giessendam. Meer informatie over De Keijzers: www.volgdekeijzer.wordpress.com