• Jan, Trudy en de honden Flin en Sem gaan verhuizen naar de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam.

    Ria Scholten
  • De tuin is knus met veel vlinders lokkende planten.

    Ria Scholten
  • De blauwe keuken is door Jan ontworpen en vervaardigd.

    Ria Scholten

'Verscholen in het groen'

H'VELD-G'DAM Het Kompas bezoekt deze zomer mensen die recent zijn verhuisd of juist gaan verhuizen. Deze week spreken we met Jan (55) en Trudy (51) de Groot.

door Ria Scholten 

Het huisje van Jan en Trudy aan de Salonstoep 1 ligt verscholen in het groen onderaan het talud van de Rivierdijk. Of zoals Jan zegt 'in het hangen van de dijk'. Het is rond 1900 gebouwd. Jan kocht het klushuis 23 jaar geleden, toen Trudy nog helemaal niet in beeld was. Hij is onderhoudsmonteur en naar eigen zeggen in het gelukkige bezit van twee gouden handen. Met een brede lach: ,,Die heb ik wel nodig gehad ook."

,,De renovatie was een heel avontuur", laat Jan weten. ,,Achter een van de wanden trof ik een deur aan die toegang gaf tot het onderhuis van onze buren aan de Rivierdijk. Navraag leerde dat dit huisje vroeger bij het dijkpand hoorde. De deur gaf toegang tot het magazijn en de ruimte voor het personeel. Verder is alles gestript. De drie schoorstenen, die het huis telde, heb ik allemaal gesloopt. Alle kozijnen waren hard aan vervanging toe. Ik heb dan ook heel wat karretjes afval naar de gemeentewerf gebracht. Ik kwam zelfs nog een oude septic tank tegen, die ik uiteraard heb vervangen door riolering. Het balkenplafond wilde ik graag behouden en daarom heb ik het met zorg gerestaureerd."

Jan vertelt verder: ,,Ik had al heel snel in mijn hoofd hoe het huisje er uit moest gaan zien en daarom heb ik een kleine maquette gemaakt met meubeltjes op schaal. Tweeënhalf jaar lang heb ik in de avonduren en op zaterdag geklust. In die periode heb ik nooit enige tegenzin gevoeld. Wel heb ik één keer, nadat ik van vermoeidheid letterlijk was omgevallen, drie weken vakantie genomen. Ik vond het heerlijk om in mijn uppie bezig te zijn. Omdat ik nog bij mijn moeder woonde was er geen enkele tijdsdruk."

Blikvanger in het huis is de blauwe, door Jan ontworpen en vervaardigde blauwe keuken, waar sinds een aantal jaren Trudy de scepter zwaait. ,,Hoe ik hier terecht gekomen ben? Ik kende Jan al een tijdje. We deden weleens een bakkie samen en maakten soms een praatje. Ik woonde namelijk ook aan de Salonstoep, in een maisonnette op nummer 7." Jan vult aan: ,,Ik vond haar een leuke meid en wilde haar graag beter leren kennen. Maar... hoe moest ik dat aanpakken? Ik koos voor de 'ouderwetse' manier en schreef haar een briefje. Best gespannen gooide ik het in haar brievenbus. Hoe zou ze reageren?"

Trudy's reactie was niet waar hij op hoopte. Zij vertelt: ,,Een dag later ben ik bij hem binnengestapt met de mededeling 'ik vind je lief en we blijven goede vrienden, maar ik begin d'r niet aan'." Jan kan er nu om lachen. ,,Ik liep dus een blauwtje, maar we hebben daarna wel contact gehouden. Ik ging soms mee naar Trudy's kerk in Wijngaarden en we deelden onze liefde voor honden." Trudy: ,,We zijn uiteindelijk bij elkaar gekomen door Ierse Setter Flin. Jan vroeg of ik mee wilde om naar een puppy te kijken. Voordat we op pad gingen heb ik hem verteld dat ik hem toch wel erg leuk vond. Twee jaar geleden zijn we op 12 mei, de dag van de verpleging, getrouwd. Heel toepasselijk, want ik werk als verzorgende bij De Lange Wei en Jan als onderhoudsmonteur bij Rivas."

Begin volgend jaar verhuist het paar naar een fraai dijkhuis aan de Rivierdijk 557. ,,We hebben het gekocht via Alblasserwaard Makelaars & Taxateurs", vertellen zij. ,,Dit huisje is via hetzelfde makelaarskantoor onder voorbehoud verkocht. De samenwerking is ons uitstekend bevallen. We kijken erg uit naar onze nieuwe woning met 940 vierkante meter eigen grond. We krijgen een eigen oprijlaan en een kleine boomgaard. De buurman heeft onze moestuin nu nog in bruikleen. Ons huisje aan de Salonstoep zullen we nooit vergeten. Het heeft voor altijd een plekje in ons hart."