• Illustratieve serie onderhandelpunten formatie

    ANP Foto

Woonlasten met 33 euro omhoog

H'VELD-G'DAM De woonlasten in Hardinxveld zullen volgend jaar stijgen. Dat blijkt uit het voorstel voor de belastingtarieven van 2019 dat het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Door stijgende kosten van Reinigingsdienst Waardlanden wordt de afvalstoffenheffing volgend jaar met 33 euro verhoogd. Dat bedrag is ook de totale stijging van de woonlasten, omdat de rioolheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb) gelijk blijven.

Dat de woonlasten hoe dan ook zouden stijgen, was al aangegeven. Waardlanden kampt met hogere kosten, omdat onder andere door de aantrekkende economie meer afval wordt geproduceerd. Daar staat een daling van de prijzen voor afvalstromen tegenover. Ook blijkt dat afval niet goed wordt gescheiden, wat zorgt voor hogere kosten.
Hardinxveld had vorig jaar de afvalstoffenheffing al met 12 euro verhoogd. Maar de gemeente moest uiteindelijk alsnog 188.066 euro bijleggen om de kosten van Waardlanden te dekken. Met de verhoging van 33 euro wordt de afvalstoffenheffing volgend jaar 287 euro per huishouden.
Wethouder Theo Boerman had de raad eerder laten weten dat hij die stijgende afvalkosten deels zou compenseren. Dat gebeurt door de inflatie niet door te berekenen op de woonheffingen. Daardoor blijven de ozb en rioolheffing hetzelfde als vorig jaar.
De totale woonlasten van een huishouden met een gemiddelde woningwaarde van 241.617 euro komen daardoor volgend jaar uit op 815 euro. Dat is ruim 15 euro minder dan wanneer de inflatiecorrectie wel wordt toegepast. Donderdag 20 december vergadert de gemeenteraad over de voorgestelde tarieven.