• Suzanne Heikoop
  • Suzanne Heikoop

Zo lang mogelijk veilig gebruik maken van auto

H'VELD-G'DAM Een reactietest, oogtest, rijtest en theorietest. Het leek een rijexamen, maar alle deelnemers hadden het rijbewijs al op zak. Op maandag 20 maart konden 65+ers in De Parel een opfriscursus rijvaardigheid volgen. De cursus werd georganiseerd door afdeling Merwedestreek van Veilig Verkeer Nederland en Gemeente Hardinxveld-Giessendam. Door de ruim honderd aanmeldingen werd de cursus zowel 's morgens als 's middags gegeven.

door Suzanne Heikoop

Het morgenprogramma wordt geopend door wethouder Theo Boerman, die de deelnemers succes wenst. Vervolgens splitsen de senioren zich op in groepen. De zeventigjarige Hendrika komt terecht bij ritbegeleider H.J. Westerlaken, die met haar in de auto stapt om een half uur te gaan rijden. ,,We stappen in de auto van de kandidaten zelf.", vertelt Westerlaken, die jaren rijexaminator is geweest. ,,Dan is de auto helemaal vertrouwd en krijgen de ritbegeleiders een eerlijk beeld van de rijvaardigheid." Vanaf De Parel rijdt wordt Hendrika Buitendams opgestuurd, om vervolgens langs Intratuin naar Sliedrecht te rijden. In Sliedrecht gaat de rit verder over de Molendijk, de Thorbeckelaan en de Rivierdijk. De Hardinxveldse Peulenlaan, Nieuweweg en Parallelweg volgen. Er wordt bewust niet over de snelweg gereden. Hendrika: ,,Ik haalde mijn rijbewijs 52 jaar geleden in Zeeland. Daar waren geen stoplichten, geen snelwegen en je kon er alleen met de pont komen. Dat is niet te vergelijken met de huidige situatie op de weg. Ik heb er altijd tegenop gezien om op de snelweg te rijden, invoegen durf ik niet zo goed. Daarom nam ik later, toen ik in Hardinxveld woonde, nog wat extra rijlessen, maar dat mocht niet baten. De snelweg ga ik niet meer op. Ik kom daarom vaak niet verder dan Gorinchem of Sliedrecht, maar dat is precies ver genoeg om de boodschappen te kunnen doen. De langere ritten doet mijn man, die houdt van autorijden."

Terug in De Parel bespreken Hendrika en Westerlaken de rit na. Westerlaken: ,,Hendrika past zich aan de omstandigheden aan en neemt geen onnodige risico's. Ze weet dat ze niet sterk is op de snelweg, dus daar komt ze ook niet. Al met al was het een rustige en veilige rit." De rijbegeleider maakt het ook wel eens anders mee. ,,Er gebeuren best gekke dingen tijdens deze cursus. Iedereen die met een rijbewijs binnenkomt gaat daar ook mee naar buiten, maar we moeten mensen wel eens adviseren om wat lessen te nemen of niet meer achter het stuur te stappen. Met de cursus maken we mensen bewust van hun gedrag op de weg en adviseren we om ze veilig van het verkeer gebruik te laten maken." Naast de rijtest krijgen deelnemers ook nog een oogtest, reactietest en theorietest. Aan het eind van de cursus gaan ze naar huis met een certificaat.

Veilig Verkeer Nederland afdeling Merwedestreek organiseert op dinsdagavond 28 maart voor de 47e keer de Bedrijven Verkeersquiz in Kampanje. Teams kunnen zich inschrijven via merwedestreek@vvnregio.nl. De schoolverkeersexamens volgen op 6 april aanstaande.