• ...

LIVEBLOG coronavirus: Nederland op slot (week 2)

H'VELD-G'DAM Week twee van de coronacrisis is in gegaan. Althans de periode waarin waarin voor Nederland ongekend strenge maatregelen zijn genomen tegen verspreiding van het coronavirus covid-19. Nederland ging zondagmiddag 15 maart min of meer op slot, voor tenminste 3 weken. Van een totale lockdown is het nog niet gekomen, maar die mogelijkheid valt niet uit te sluiten. In dit liveblog houden we van minuut tot minuut de ontwikkelingen bij. Niet alleen nationaal maar ook voor de regio, net als in ons eerdere liveblog dat u hier kunt lezen. Tips? Geef ze door via kompas.hardinxveld@bdu.nl

Zondag 28 maart 

22.01 uur Burgemeester Dirk Heijkoop van Hardinxveld-Giessendam meldt zojuist dat in Hardinxveld een persoon is overleden als gevolg van besmetting met het coronavirus covid-19. Het gaat om een 83-jarige inwoner uit Hardinxveld-Giessendam. 

14.03 uur Het officieel vastgestelde aantal personen in Nederland dat besmet is met het coronavirus covid-19 is de 10.000 gepasseerd. Volgens de jongste RIVM-cijfers (van zondag 29 maart) staat de teller nu op 10.844. In het afgelopen etmaal kwamen er 1104 besmettingsgevallen bij, een daling ten opzichte van voorgaande dagen. In Hardinxveld staat het aantal vastgestelde besmettingsgevallen volgens het RIVM nog steeds op zeven.

Wel is er een flinke stijging van het aantal overledenen. Het afgelopen etmaal werden 132 doden geregistreerd, het hoogste dagaantal tot nu toe. Officieel heeft covid-19 nu 771 slachtoffers geëist in Nederland.

Zaterdag 28 maart

14.17 uur De RIVM-coronacijfers van zaterdag 28 maart voor heel Nederland geven aan dat er in tegenstelling tot gisteren (112) minder dan 100 nieuwe overledenen zijn bijgekomen, te weten 93. Verder werden er 1159 nieuwe gevallen van besmetting met covid-19 vastgesteld, een fractie minder dan gisteren (1172). Het totaal aantal overledenen is nu 639 en het aantal geregistreerde besmettingen nadert de tienduizend: 9763. In Hardinxveld is het aantal vastgestelde besmettingen 7.

Vrijdag 27 maart

14:23 uur De RIVM-coronacijfers over het aantal besmettingsgevallen en overledenen laten voor Nederland nog altijd een licht stijgende tendens zien. Het afgelopen etmaal werden 112 doden geregistreerd, terwijl er 1172 vastgestelde gevallen van besmetting met covid-19 bij kwamen. Het totaal aantal overledenen is nu 546 en het aantal geregistreerde besmettingen 8603. Lees alle gegevens hier.

09:29 uur Tot 1 juni is er op zaterdag geen markt meer op de Houweningeweer. Lees hier de details. 

Donderdag 26 maart

Voor het eerst is in Nederland het aantal positief geteste coronapatiënten met meer dan duizend patiënten in een etmaal toegenomen. Bij 1019 personen werd besmetting met het coronavirus covid-19 vastgesteld. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen in Nederland ligt daarmee nu op 7431.

Woensdag 25 maart 

16:18 uur Koningsdag en de activiteiten rondom 75 jaar Vrijheid in Hardinxveld-Giessendam worden afgelast. Er wordt nog gekeken of Dodenherdenking in een aangepaste vorm kan plaatsvinden. Lees meer hierover.

14:29 uur De aantallen vastgestelde gevallen van besmetting met het coronavirus covid-19 blijven oplopen. Het aantal nieuw opgenomen patiënten in het ziekenhuis lijkt echter af te vlakken, aldus het RIVM. Sinds gisteren is in heel Nederland bij 852 patiënten besmetting met covid-19 vastgesteld (in totaal nu 6412). Het aantal doden als gevolg van het virus liep met 80 op tot 356. Meer informatie is hier te lezen.

Dinsdag 24 maart

15:48 uur: In een nieuwe brief roept burgemeester Dirk Heijkoop kinderen en jongeren op om een filmpje te maken om een vraag te stellen over het coronavirus of een idee te delen. De burgemeester reageert op de leukste en beste filmpjes. De filmpjes worden samengevoegd en op social media geplaatst. Lees de hele brief.

14:13 uur De trendbreuk die zich de afgelopen dagen leek te hebben ingezet, zet helaas niet door. Volgens de laatste cijfers van het RIVM (dinsdag 14.00 uur) zijn in Nederland sinds gisteren namelijk 811 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (covid-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 5560. Onder hen zijn 1495 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Meer informatie

11:34 uur:  De centrale eindexamens voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. Ze kunnen na de zomer gewoon naar het mbo, de hogeschool of de universiteit, bevestigen bronnen in Den Haag. Het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding op de landelijke examens hebben gemaakt, is genoeg voor een diploma. Lees hier het volledige bericht.

Maandag 23 maart 

19.11 uur Kabinet scherpt de maatregelen aan. Zo zijn openbare bijeenkomsten nu tot 1 juni verboden. De grens van maximaal 100 personen wordt helemaal losgelaten. Er komt ook een verbod op groepsvorming van 3 of meer personen die geen afstand van minimaal 1,5 meter van elkaar houden en die geen familie van elkaar zijn. Hierop zal worden gehandhaafd en de boetes zullen fors zijn. Ook de quarantaineregel wordt aangescherpt: als een gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis. 

17:04 uur Vanaf dinsdag 24 maart zijn de afvalbrengstations in Hardinxveld-Giessendam en Leerdam gesloten. De sluiting is noodzakelijk om de veiligheid en gezondheid voor zowel bezoekers als medewerkers van Waardlanden tijdens de coronacrisis te waarborgen. De afvalbrengstations in Gorinchem, Groot-Ammers en Vianen zijn volgens normale openingstijden geopend. Het hele artikel staat hier

14:49 uur Voor de tweede dag op rij is in Nederland de toename van het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus afgenomen. Sinds gisteren zijn 545 mensen positief getest op covid-19), tegenover 573 nieuwe gevallen een dag eerder. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 4749. Onder hen zijn 1230 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Lees meer hier. 

ZONDAG 22 MAART

14:29 uur Sinds gisteren zijn 573 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 4204. Dit zijn iets minder positief geteste personen dan gisteren (637). Onder hen zijn 988 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). 43 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. In Hardinxveld-Giessendam zijn geen nieuwe besmettingen bijgekomen. Lees het hele artikel hier.

Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: kompas.hardinxveld@bdu.nl