UPDATE CORONAVIRUS: flinke stijging aantal patiënten en doden

H'VELD-G'DAM De trendbreuk die zich de afgelopen dagen leek te hebben ingezet, zet helaas niet door. Volgens de laatste cijfers van het RIVM (dinsdag 14.00 uur) zijn in Nederland sinds gisteren namelijk 811 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (covid-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 5560. Onder hen zijn 1495 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). 

Er zijn 63 patiënten sinds de update van maandag 23 maart gemeld als overleden aan covid-19. In totaal zijn nu 276 mensen in Nederland gemeld als overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1739 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (758) en Noord-Holland (740). In Hardinxveld-Giessendam is het aantal coronabesmettingen gelijk gebleven.

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

NOG NIETS TE ZEGGEN OVER EFFECT MAATREGELEN Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn.

Lees meer over de gevolgen van het coronavirus in ons liveblog.