• We kunnen hier een uitvaartdienst houden voor drie tot driehonderd personen. Daar hebben we verschillende ruimten voor.

    Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
  • Suzanne Heikoop

Orchis Uitvaartzorg opent deuren

Open dag Afscheidshuys Valckenhorst

SLIEDRECHT Afscheidshuys Valckenhorst is klaar voor gebruik. Het nieuwe onderkomen van Orchis Uitvaartzorg biedt ruimte voor driehonderd gasten en heeft de beste voorzieningen om het afscheid zo rustig en comfortabel mogelijk te maken. ,,Afscheidshuys Valckenhorst is gebouwd met het oog op de wens van nabestaanden."

In het gebouw lopen nog een aantal elektriciens en er staat nog een steiger in de grote zaal, maar op het oog lijkt het gebouw klaar. Ondernemers Jan Joost en Thea de Jong stralen als ze het over hun nieuwe onderkomen hebben. Jan Joost vertelt: ,,We zijn met de laatste details bezig. Op 1 februari staan de deuren open voor iedereen die benieuwd is hoe we werken en hoe ons gebouw eruit ziet. De verzorgingskamer is open en onze nieuwe zilvergrijze rouwauto kan ook bekeken worden."

FAMILIEKAMERS Het Afscheidshuys is van alle gemakken voorzien. Thea de Jong, de vierde generatie in het vak, vertelt: ,,We kunnen hier een uitvaartdienst houden voor drie tot driehonderd personen. Daar hebben we verschillende ruimten voor. Met weinig personen kunnen we gebruik maken van een kleinere zaal om op intieme wijze afscheid te nemen." De locatie biedt ook twee familiekamers. ,,De familiekamers, waar overledenen opgebaard kunnen worden, zijn dag en nacht toegankelijk en van alle gemakken voorzien. Het zijn eigenlijk soort woonkamers. Er is een keukentje waar koffie, thee en iets lekkers te vinden is. Ook hangt er een tv waar nabestaanden gewoon even tv kunnen kijken of foto's en video's op kunnen weergeven."

Orchis uitvaartzorg kan iedereen de uitvaart bieden die ze wensen. Jan Joost: ,,We onderscheiden ons in service en dienstverlening, om nabestaanden zoveel mogelijk te ontzorgen. Iedere uitvaart wordt op maat gemaakt, want elke persoon is anders. Er is geen standaard. We bieden de traditionele koffietafel met cake, een georganiseerde lunch is mogelijk, maar ook een informeel samenzijn met borrelhapjes kan worden geregeld. Alles draait om de wensen van de overledene en de nabestaanden."

Ook op audiovisueel gebied is Afscheidshuys Valckenhorst van de nieuwste technieken voorzien. ,,Diensten kunnen worden opgenomen of online worden uitgezonden door middel van beweegbare camera's en alle schermen in het gebouw zijn onafhankelijk te bedienen. Het geavanceerde geluidssysteem met ringleiding heeft slimme microfoons, waardoor luide en zachte stemmen op gelijk niveau uit de boxen komen."

Bij de weg naar het graf heeft Orchis uitvaartzorg een wijziging aangebracht. ,,De belangstellenden worden eerst naar het graf gebracht. Als zij hun auto geparkeerd hebben, sluiten de nabestaanden met hun geliefde aan. Dit is rustiger en meer georganiseerd dan de traditionele manier, zowel voor de familie als onderweg. Bij crematies bieden we de mogelijkheid om de dienst op locatie te houden en de overledene in de laatste fase weg te brengen."

De open dag is op 1 februari van 10.00 tot 16.00 uur.

a[ Afscheidshuys Valckenhorst, Valkweg 8 te Sliedrecht, www.orchisuitvaartzorg.nl.