Hoe kan ik verduurzamen met kartonnen koffiebekers?

23-01-2020, 12:43 |Van onze partner

Bij Goedkopekoffiebekers.nl is nagedacht over de manier waarop koffiebekers het best te verduurzamen zijn. Na langdurig onderzoek is men gekomen tot een gloednieuwe koffiebekers. Koffiebekers die volledig circulair zijn en daarmee een duurzaam alternatief voor wegwerpbare koffiebekers.

Wat is een circulaire economie?
Steeds meer ondernemers houden zich bezig met het gedachtegoed van circulair produceren. Daarbij wordt getracht een kringloop te creëren waarbij niets wordt weggegooid. Afval bestaat niet, producten worden uit elkaar gehaald en opnieuw gebruikt of ingezet voor iets anders. Denk aan een auto waarbij onderdelen opnieuw gebruikt worden of materiaal dat wordt verwerkt en daarna in een ander productieproces terechtkomt.

Hoe passen koffiebekers binnen een circulaire economie?
Er kan gekozen worden voor karton dat recyclebaar is en een bijpassende coating die biologisch afbreekbaar is. De buitenste coating kan van suikerriet gemaakt worden, materiaal dat gemakkelijk afbreekbaar is en daardoor geen schade aan de natuur aanricht.  Om dit proces te bevorderen is het noodzakelijk om koffiebekers binnen een natuurlijk vergistingsproces onder te brengen. In de vrije natuur zal het veel langer duren voor het materiaal biologisch wordt afgebroken. Het is van belang om hier tijdens het inzamelen van bekers rekening mee te houden. Als dit soort koffiebekers bij het gewone afval belanden, zullen de bekers in een verbrandingsoven belanden.

Circulaire economie in de toekomst
De gedachte van een circulaire economie wordt steeds breder gedragen. Naast biologisch afbreekbare koffiebekers zullen er veel meer processen binnen een circulaire economie worden geïntroduceerd. Dit kan op een breed niveau voor veranderingen. En een revolutionaire kijk op ons economisch verkeer.