Naar de sportschool of thuis buikspieroefeningen doen?

23-01-2020, 12:41 |Van onze partner

Wil je een platte buik krijgen voor de zomer? Vaak wordt er getwijfeld wat beter werkt. Naar de sportschool gaan of thuis buikspieroefeningen doen. In dit artikel achterhalen we hoe je buikspieren kunt kweken. En welke factoren een rol spelen.

Zijn buikspieroefeningen effectief?
Bij het creëren van een strakke buik lijkt het belangrijk om te focussen op buikspiertraining. Helaas zit je op dit moment op het verkeerde spoor. Je kunt immers geen vet verliezen door een bepaald deel van het lichaam te trainen. Zo werkt het niet. Uiteraard krijg je een brandend gevoel bij het trainen van de buikspieren, dat wil echter niet zeggen dat er vet verbrand wordt. In verschillende onderzoeken is dit aangetoond.

Onderzoeken waarmee dit aangetoond is:

In het eerste onderzoek zijn 24 deelnemers gevolgd die buikspieroefeningen doen. Aangetoond werd dat deelnemers hierdoor geen buikvet verloren.

In het tweede onderzoek volgde men een programma van vier weken waarbij sit-ups worden gedaan. Ook in dit onderzoek is aangetoond dat er geen buikvet verbrand werd.

Bij het derde onderzoek werd aangetoond dat bij het trainen van de biceps gewicht verloren wordt. Echter wordt er niet specifiek rondom de biceps gewicht verloren. Het verliezen van vet vindt verspreid over het lichaam plaats.

Hoe krijg je een platte buik?
Wil je buikspieren en een platte buik ontwikkelen? Dan is het belangrijk dat je niet uitsluitend op buikspieroefeningen of trainen in de sportschool focust. Voor het verkrijgen van een platte buik is het verbranden van vet in combinatie met de juiste voeding belangrijker. Zo laat een studie van Harvard zien dat er amper gewicht verloren wordt als er gestart wordt met sporten. Door op voeding te focussen zijn betere resultaten te behalen. Dit heeft meer impact op het vetpercentage. Wil je zichtbare buikspieren ontwikkelen? Dan is er een vetpercentage van minder dan 12% nodig bij mannen. Bij vrouwen dient het vetpercentage onder de 18% te liggen. Wil je uitsluitend een platte buik creëren? Dan mag het vetpercentage iets hoger liggen.

Thuis of in de sportschool?
Is jouw voedingspatroon in orde? Dan maakt het eigenlijk niet uit waar je traint. Kies voor hetgeen dat voor jou het best werkt. Wil je iets zwaarder trainen? Dan kom je al snel in de sportschool terecht. Wil je oefeningen met losse gewichten doen of oefeningen met jouw eigen lichaamsgewicht? Dan kun je dit thuis doen. Vind je het prettig om iets meer begeleiding te krijgen en motiveert het je als er andere mensen aan het sporten zijn? Dan kun je beter naar de sportschool gaan.