Welke soorten betonwapening zijn er?

09-12-2019, 09:53 |Van onze partner

Scheurvorming is helaas een eigenschap van verhardend beton. Het ontstaat zowel in pas gestort beton, als ook in verhard beton door uitdrogingskrimp. In beide gevallen gaat het om vormveranderingen van het materiaal die trekspanningen veroorzaken, in het bijzonder in de bovenlaag van het beton. Wanneer deze spanningen te hoog worden, ontstaan er scheuren. Die spanningen zijn niet te vermijden, maar het is wel mogelijk om ze beheersbaar te maken door wapening en een goed betonmengsel. De betonwapening zal het scheurpatroon verfijnen, waardoor het minder zichtbaar wordt. Een vakkundige keuze van het betonmengsel en gecombineerd met een precieze berekening van de juiste wapening – die zelf dan weer mede afhankelijk is van de belasting van de betonconstructie – zal scheurvorming beperken en de duurzaamheid van het beton verbeteren. Het wapenen van beton kan op verschillende manieren. We bespreken ze hier met je.

Verschillende omstandigheden, verschillende wapening
Er zijn vier gangbare manieren van betonwapening: staalvezels, kunststofvezels, enkelnet uitvoering en dubbelnet uitvoering. De keuze voor welke wapening je kiest zal per geval verschillen. Je houdt hierbij rekening met individuele omstandigheden en belangen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ondergrond en de grootte van de oppervlakte als factoren die meespelen. Ook de belasting waar het beton mee te maken gaat krijgen speelt een belangrijke rol. Daarnaast kunnen factoren als duurzaamheid, esthetische voorwaarden, tijdsdruk en financiën een rol spelen in de keuze.

Staalvezels
Staalvezels zijn niet de staalmatten die je je mogelijk als eerste voorstelt bij gewapend beton. In plaats daarvan zijn het dunne stukjes staal die in vorm wat te vergelijken zijn met een haarspeld. Deze worden gelijkmatig verspreid door de betonmortel, zodat het beton op alle plekken gewapend is. Staalvezels kunnen gebruikt worden bij vloervelden van maximaal 50 vierkante meter in het geval dat het een binnenvloer is en 25 vierkante meter bij een buitenvloer. Met staalvezels gewapend beton is eenvoudig en snel aan te leggen zonder kans op wapeningsfouten. Ook heeft het als voordeel dat je minder beton verbruikt dan wanneer je het beton niet wapent. Staalvezels als wapening zorgen voor een verhoging van de buigsterkte en een grote buigtaaiheid, waardoor er minder scheuren ontstaan. Ook bieden ze een hoge slijtvastheid aan het oppervlak. Het is helaas niet mogelijk om staalvezels als betonwapening te gebruiken op onderheide vloeren. Verdere nadelen zijn het feit dat de oppervlaktevezels kunnen gaan roesten en de vezels zichtbaar kunnen worden in de toplaag.

Kunststofvezels
Kunststofvezels als wapening van beton is een niet-traditioneel alternatief voor staal, en in het bijzonder voor staalvezels. De vezels worden in het beton verwerkt en daarin verdeeld. Ze verspreiden zich evenredig over het beton, zodat ook de hoeken en randen gewapend zijn. Kunststofvezels hebben een lange levensduur. Ze zijn chemisch inert, waardoor ze niet verrotten. Het is doorgaans ook niet nodig om het betonreceptuur aan te passen op het gebruik van kunststof als wapening. De consistentie blijft nagenoeg hetzelfde. Bijzonder is dat de kunststofvezels meestal zorgen voor een hogere capaciteit om spanningen op te nemen in een vroeg stadium, evenals een hogere samenhang en verminderde ontmenging. In welke mate deze eigenschappen worden gerealiseerd, wordt wel sterk beïnvloed door de eigenschappen van vezels. Daarom moet je je wel altijd goed laten informeren voordat je kunststofvezels gaat gebruiken.

Enkelnet uitvoering
Bij enkelnet uitvoering wordt wél gebruik gemaakt van de welbekende staalroosters. Enkelnet uitvoering kan gebruikt worden voor grotere oppervlaktes: zowel binnen als buiten kan het voor maximaal 140 vierkante meter aan één stuk ingezet worden. Ook hierbij verbruik je minder beton dan wanneer je geen wapening zou gebruiken. Enkelnet is tevens relatief goedkoop en beperkt toch krimpscheurvorming. Het is goede methode om toe te passen wanneer je vloervelden wilt gaan koppelen. Het heeft echter geen constructieve waarde en biedt geen herverdeling van spanningen. Bij gebruik van de minimale dikte kan er vervorming optreden.

Dubbelnet uitvoering
Wil je echt grote oppervlakken maken met beton, dan is dubbelnet uitvoering het meest geschikt. Hiermee kun je zowel buiten als binnen maar liefst 400 vierkante meter wapenen. Het biedt de maximale beperking van scheurvorming en is het meest geschikt voor zware belastingen. Er ontstaan geen vervormingen van het beton en het biedt een hoge duurzaamheid. Wel is het relatief duur en is er altijd een werkvloer of een verhardingslaag bij nodig. Bij een voegloze vloer is een hoge concentratie wapening noodzakelijk.