Zorgverzekering 2020: dit zijn de veranderingen

27-09-2019, 08:25 |Van onze partner

Ieder jaar zijn er weer veranderingen voor de zorgverzekering, zo ook voor de zorgverzekering 2020. Je zorgverzekering vergelijken 2020 is daarom een goed idee, al is het maar om te weten of je nog goed zit. In dit artikel bespreken we de veranderingen voor de zorgverzekering in het nieuwe jaar.
 

Zorgpremie
Allereerst de zorgpremie, toch waar de mensen het meeste naar zullen kijken. Die stijgt naar verwachting voor het aankomend jaar. Op Prinsjesdag maakte het kabinet al een verwachtte stijging van 37 euro bekend. Een week later verhoogde DSW de premie definitief met 72 euro voor 2020 (6 euro per maand meer). Vergelijkjezorgverzekering stelt dat de premie bij andere zorgverzekeraars ook zal stijgen. “DSW geeft vaak een betere inschatting voor de gemiddelde stijging van de premie voor het nieuwe jaar”, aldus woordvoerder Guido Bouwmeesters. De zorgtoeslag zal wel meestijgen met de zorgpremie, om de lagere inkomens tegemoet te komen. Daarvan zal de hoogte bepaald worden als de premies bekend zijn, na 12 november.
 

Eigen risico
Het eigen risico blijft ook weer in 2020 op 385 euro. Dat is een afspraak van het huidige kabinet, die tot 2021 geldt. Dat het eigen risico bevroren is, is wel een van de redenen van de stijging van de zorgpremie. Voorheen steeg het eigen risico gedeeltelijk mee. Ook in 2020 kan je weer kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro. Je totale eigen risico wordt dan 885 euro.
 

Collectieve zorgverzekering
Ongeveer twee-derde van alle Nederlanders is verzekerd voor de zorg via een collectieve zorgverzekering. De minister noemde dit vorig jaar een sigaar uit eigen doos. De premiekorting voor het collectief moet immers ergens vandaan komen. Die wordt daarom betaald door mensen zonder collectief. Aankomend jaar zal de maximale korting op de basisverzekering daarom dalen naar 5% (van 10%). Die groep zal dus een veel hogere stijging zien in de premie, tot wel meer dan 100 euro per jaar.
 

Vergelijken van je zorgverzekering
Aankomende periode zal het voor veel mensen daarom ook weer erg interessant worden om hun zorgverzekering onder de loep te nemen. Daar kan je kijken naar de dekking en de premie. Heb je nog wel voldoende dekking voor aankomend jaar (of misschien wel veels te veel), en betaal je niet te veel voor je zorgverzekering. Je zorgverzekering vergelijken kan heel makkelijk met bijvoorbeeld de zorgvergelijker van Vergelijkjezorgverzekering. Zo vind je binnen 5 minuten of je huidige zorgverzekering nog voldoet.