• Peter Verheijen
  • Peter Verheijen
  • Peter Verheijen
  • Peter Verheijen
  • Peter Verheijen

Alshetjeraakt zwemt door Amsterdamse grachten

H'VELD-G'DAM De 43 zwemmers van Stichting ALShetjeraakt stonden zondag 3 september op het podium van de Amsterdam City Swim om twee kilometer te zwemmen door de Amsterdamse grachten. Dat deden ze met ruim 3.000 andere zwemmers die allemaal maar één doel hadden: Zoveel mogelijk geld inzamelen voor het onderzoek naar een medicijn voor de genadeloze ziekte ALS. Ook drie kinderen zwommen namens ALShetjeraakt mee in de speciale ACS Kids Swim. Iris Krielaart (10 jaar), Yoran Span (11 jaar) en Jade Schuur (10 jaar) zwommen samen met hun vader of moeder én samen met Johnny de Mol en Pieter van de Hoogenband de Kids Swim en konden met zijn drieën bijna € 1.500.- bijdragen. De totale opbrengst van de Amsterdam City Swim is dit jaar ruim € 1.700.000,- Een resultaat waarmee onderzoekers weer aan de slag kunnen om deze genadeloze ziekte de wereld uit te trappen.

Al vroeg in de ochtend vertrok de ALShetjeraakt ploeg op 3 september vanuit Sliedrecht, Gorinchem en Meerkerk, richting Amsterdam. Hier en daar waren wel wat gespannen gezichten te zien, want ondanks vijf maanden trainen in het kanaal van Steenenhoek, waren er bij sommigen nog twijfels. Gelukkig was dat allemaal niet nodig. Het team ALShetjeraakt sprong in hun 'eigen' Wave 18 van het podium de grachten in. Door duizenden mensen werden ze met aanmoedigingen gedragen naar de finish. Ook ALS patiënten zwommen mee. Iedereen had een lach op zijn gezicht, een traan werd stevig weggepinkt. Mooi extraatje was dit jaar dat bij de After Party bekend werd gemaakt dat ALShetjeraakt zwemmer Harm van de Veen uit Sliedrecht, dit jaar het hoogste donatiebedrag van alle ruim 3.000 zwemmers heeft vergaard: € 13.350.-. Dat was een mooi cadeautje voor, maar ook namens de jarige Stichting ALShetjeraakt.

In 2012 richtten Elize, Femke en Ramon Stichting ALShetjeraakt op. Hun (schoon) vader is overleden aan deze genadeloze ziekte. Hun doel was en is nog steeds om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar een medicijn voor ALS. Het middel dat ze daarvoor hebben zijn de wielrenners en de zwemmers die deelnemen aan Tour du ALS en Amsterdam City Swim. Met regionale mensen die hun steentje willen bijdragen hebben ze de afgelopen 5 jaar al ruim € 350.000,- bij kunnen dragen aan ALS Nederland. Het team van zwemmers en wielrenners is inmiddels uitgegroeid tot een enthousiast en hecht team. Stichting ALShetjeraakt coördineert, faciliteert en ondersteunt de zwemmers en wielrenners bij acties. Samen trainen ze in het water en op de fiets en werken toe naar de evenementen.

Wie meer wil weten over meedoen in 2018 kan alle informatie opvragen via info@alshetjeraakt.nl.