• schaken

Boot wint schaaktopper

GIESSENBURG In de derde ronde van de interne competitie stond de topper Henk Boot - Louis Rutgers op het programma. Boot verkreeg aanvankelijk een prettige stelling, maar liet in het middenspel een kleine combinatie toe waardoor Rutgers meer ruimte kreeg. Dit voordeel werd vrij snel groter, omdat de stukken van Rutgers in één klap gingen samenwerken. Boot kreeg te maken met druk op zijn koningsstelling, maar verdedigde zich bekwaam. Toen Rutgers een zeer kansrijke combinatie miste nam Boot het initiatief weer in handen en serveerde de partij soeverein uit. Boot heeft hiermee een zeer goede start met 3 uit 3.

Frans Fijlstra vergaloppeerde zich in de opening tegen Jaco Vonk. Hij moest al vrij snel een stuk offeren om erger te voorkomen, het werd nu een zachte dood.

Henk van der Hoek speelde het Tarrasch-gambiet tegen Eddy Korevaar wat een interessante partij opleverde. Van der Hoek kreeg, zoals de opening voorschrijft, druk op de damevleugel terwijl Korevaar een opstoot voorbereidde in het centrum. Korevaar probeerde met een dameruil af te wikkelen naar een eindspel met een pion meer, maar Van der Hoek gooide op dat moment olie op het vuur met een kwaliteitsoffer voor een koningsaanval. Het zag eruit als een kamikazeactie, maar Korevaar moest wel even opletten. Vakkundig omzeilde hij de dreigingen waarna Van der Hoek de vlag moest strijken.

Jan de Jong kreeg net als in de eerst twee ronden een gelijkwaardige tegenstander (Tony Else), maar had deze keer een relatief makkelijke avond. Hij kon zijn eerste punt van het seizoen bijschrijven.

De schaakclub mocht een nieuwe speler verwelkomen: Wouter de Bruin uit Dordrecht. Hij is al actief bij schaakclub Rijswijk (ZH), maar het leek hem ook leuk om bij De Giessen en Linge te komen schaken. Met een rating van circa 1650 behoort een plaats in de top tien tot de mogelijkheden. In zijn eerste wedstrijd tegen onze jeugdleider Mark Couwenberg vertoonde hij goed spel, maar Couwenberg bleek ook in vorm. Het werd een spannende partij, maar ondanks een pion voorsprong kon Couwenberg niet ontsnappen aan de druk van zijn tegenstander. Uiteindelijk gaf hij een stuk cadeau en daarmee de partij.