• Bert Verspuij gaat na het veldseizoen zijn toekomst bij Vriendenschaar anders vormgeven.

    Egbert Egberts

De jeugd haalt je een keer in

H'VELD-G'DAM Als je vijftien jaar in het eerste gespeeld hebt en vrijwel tot aan het laatst toe in een leidersrol, dan kun je gerust zeggen dat je een geslaagde carrière hebt gehad.

door Egbert Egberts

Als Bert Verspuij (33) aan het eind van het veldseizoen zijn korfbalschoenen aan de wilgen hangt, dan doet hij dit wel symbolisch. Als speler zet hij er een punt achter, maar hij zal zeker behouden blijven voor Korfbalvereniging Vriendenschaar. Als trainer, een functie die hij al vaker heeft bekleed, doet hij dezelfde schoenen letterlijk weer aan om met jeugd aan de slag te gaan.
,,Het bloed kruipt waar het niet gaan kan", zegt hij er zelf over. Verspuij begon als heel jong knulletje. Zijn vader - net zo lang binnen de club actief als Bert – was er altijd bij. Zag dat zijn zoon op een bepaald moment werd toegevoegd aan de D-selectie. Met dat team is het allemaal pas écht begonnen. ,,Het was een team dat zo goed presteerde, dat we er zelfs Nederlands kampioen mee werden. Ongekend voor ons dorp destijds. Die generatie van toen woont nog steeds in Hardinxveld. Iedereen is gebleven. Dat zegt ook wat over het gemeenschapsgevoel. Niemand wil hier weg." Verspuij heeft op één seizoen na altijd voor Vriendenschaar gespeeld. Speelde jaren terug ook voor Jong Oranje. ,,Ik kreeg later opnieuw de kans om het eens hogerop te proberen. Was toen al wel een jaar of 27/28. Speelde voor DVO 2 reserve Korfballeague in Bennekom. Werd gevraagd vanwege mijn fanatisme. Kon vroeger best een gemeen ventje zijn op het veld of in de zaal, hoor. Ik wilde altijd winnen. Scheidsrechters hadden het wel eens lastig met mij. Dat fanatieke sloeg over op mijn medespelers en we dreven elkaar tot grote prestaties. Ik kon er best ver in gaan, maar sportiviteit stond er wel bij voorop. Nu merk ik wel dat kleine pijntjes een rol gaan spelen. Moet meer doen om bij te kunnen blijven. Had vorige seizoen een zware blessure opgelopen en moest op mijn positie vervangen worden door iemand anders. Daan Brouwer, een heus talent. Dan moet je als de coach besluit hem te laten staan omdat het prima gaat met hem in de ploeg en jij weer terug probeert te komen je wel in je rol schikken. Dat lukt ook wel, maar je gaat ook nadenken over je toekomst. De jeugd haalt je immers toch een keer in."
Ondertussen heeft Verspuij een hecht gezinnetje. Getrouwd met oud-medespeelster Angela, dochter Lizy van ongeveer een half jaar. Heeft een eigen bedrijf online in RVS decoratief staalwerk en werkt in deeltijd bij de lokale houthandel NuBuiten.nl. ,,Je stelt je in op andere dingen. Maar korfbal blijft deel uitmaken van mijn vrijetijdsbesteding. Angela begrijpt me ook, omdat ze zelf ook op niveau bij de club heeft gebald. Ik doe graag dingen die meerwaarde hebben. Kan Vriendenschaar ook op andere manieren beter laten worden. Heb mijn CIOS opleiding van toen als basis om daarmee aan de slag te gaan. Doordeweeks ga ik de trainingen die ik als speler volgde niet missen. De zaterdagen met het team wel. De derde helft was altijd gezellig. Ik ga het straks als trainer/coach allemaal anders beleven."