Dirk IV-loop gewonnen door Lars Gerritsen en Agnes Schipper

HOORNAAR Lars Gerritsen en Agnes Schipper hebben zaterdag de Physio.Fit Dirk IV-loop in Hoornaar gewonnen. De eerste wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit 2016 werd onder prachtige omstandigheden gelopen en trok meer dan zevenhonderd deelnemers naar het polderparcours in de Alblasserwaard.

,,Het slingert wat, maar het is wel snel", zo poogde Peter-Jan Hardenbol de populariteit van de Dirk IV-loop te verwoorden. ,,Er zijn geen krappe bochten, behalve die vlak voor de finish misschien. En als er dan ook nog eens weinig wind staat, zoals vandaag, dan kun je hier echt een snelle tijd neerzetten." De nummer twee van de middag had recht van spreken, want hij verbeterde zijn persoonlijk record met liefst 23 seconden.

Het was voldoende voor een mooie podiumplaats, maar niet voor de winst. Lars Gerritsen, winnaar van de Dirk IV-loop in 2015 en van het eindklassement van het Grote Rivieren Loopcircuit, maakte het verschil met één splijtende tempoversnelling halverwege de tien kilometer. Hij stoof het bruggetje over de Peursumse Vliet over, en daar moesten Remon van der Wal, Marco Keijsers, Imo Muller en als laatste Hardenbol hun verzet staken.

Het enige obstakel dat Gerritsen daarna nog moest overwinnen was een witte bestelauto die weigerde te reageren op de signalen van de wedstrijdleiding en de koplopers gevaarlijk tegemoet stoof. Gerritsen trakteerde de bestuurder op een fikse tik tegen de ruit. ,,Hier kan de organisatie niks aan doen. De mensen op de fiets waren aan het seinen, maar hij reed gewoon door", stelde hij. ,,Ik ben zelf ook wel eens verkeersleider. Je hebt er af en toe idioten tussen die niet even kunnen wachten. Maar het liep gelukkig goed af."

Gerritsen, in voorbereiding op onder andere het NK 10 kilometer in Schoorl, was tevreden met zijn eindtijd 31.53. Zijn medevluchters uit de eerste vijf kilometer hielden hun plaatsen vast in de einduitslag: Peter-Jan Hardenbol 32.20, Imo Muller 32.38, Marco Keijsers 32.52 en Remon van der Wal 33.20.

Leuk was de wedstrijd bij de vrouwen. Vanessa Hartman, oppermachtig in de meeste lopen in het Grote Rivieren Loopcircuit 2015, moest in Hoornaar Agnes Schipper voor laten gaan, maar de verschillen waren klein. Schipper was de nummer één in 37.19, Hartman volgde in 37.42, Marleen Honkoop in 38.08 en Ingrid Klaassen in 38.39.

De winnares deed vorig jaar in niet veel wedstrijden mee in het Grote Rivieren Loopcircuit. Ze tobde lang met een hamstringblessure, maar dat probleem lijkt achter de rug. ,,37-half was mijn doel vandaag. Ik wist niet helemaal waar ik stond. Dit is een mooie tijd. Ik ben er blij mee. Ik wil het NK in Schoorl lopen en ik wil ook aan het NK cross in maart meedoen. Dus ik zal de komende tijd nog een aantal 10 kilometers en crosses uitzoeken."

De tweede wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit is de Halve van Hercules, de halve marathon in Dordrecht. Deze vindt plaats op zaterdag 12 maart. Meer informatie over deze wedstrijd en de andere lopen in het circuit is te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit. Daar staan ook alle resultaten van de Dirk IV-loop.