• Stichting Wielerevenementen Hardinxveld

Hardinxveld stapt op de fiets

H'VELD-G'DAM Op Tweede Pinksterdag wordt de 52e editie van de jaarlijks wielerronde verreden. Wielrenners uit de omgeving stappen op de fiets om te strijden voor de district kampioenschappen. Organisator Peter Huisman: ,,Ik kijk er elk jaar opnieuw naar uit."

door Kevin de Bruin

Zelf is Peter Huisman ex-wielrenner. ,,30 kilo geleden reed ik nog zelf, nu niet meer." Vandaag de dag haalt hij zijn plezier uit het zien hoe anderen hun liefde voor het wielrennen uiten. Hij vind het prachtig om naar de sport te kijken. ,,Enerzijds is het heel individualistische sport waarbij je vaak te maken hebt met intensieve man-tegen-man gevechten. Anderzijds is het een spelletje waarbij je in een peloton rijdt en dus rekening moet houden met je ploegmaten." Zelf kan hij de snelheden van het wielrennen niet meer bijhouden. ,,Ik rijd nu liever op een korter parcours. En op mijn tempo!"

En hier ligt ook de kracht van dit evenement: een laagdrempelige ronde voor gelijkgezinden. Tijdens de ronde wordt er een relatief korte afstand gereden. De afstand is maar 4,6 kilometer, waardoor het ongeveer een fietstocht van twintig minuten wordt. ,,We doen dit echt voor het dorp!", verduidelijkt Peter. Met de wielerronde proberen organisatoren verbinding en contact te zoeken met inwoners uit het dorp. Dit resulteert in een startersroute waarvoor je niet maandenlang hoeft te oefenen om toch de eindstreep te kunnen halen. ,,Iedereen is welkom. Of je nu dagelijks of maandelijks op de fiets zit."

Ondertussen hebben de organisatoren van Stichting Wielerevenementen Hardinxveld-Giessendam al jarenlang ervaring met organiseren van deze jaarlijkse wielerronde. Peter is erg te spreken over de route die volgens hem steeds mooier en beter is geworden. ,,Het is echt prachtig!"

De eerste jaren dat de wielrennersronde vanaf het centrum naar de polder werd verplaatst, stonden Peter en vele wielrenners met hem, verstelt hoe mooi de polder is. ,,We creëren steeds meer afstand tot de natuur, maar wanneer je op de fiets stapt, merk je pas echt hoe goed je er tot rust komt." Volgens Peter is het rijden door de polder een ultiem moment van rust. Hij is ook te spreken over de twee viaductbeklimming waar rijders mee te maken krijgen wanneer ze deelnemen aan deze wielerronde.

Niet alleen voor wielrenners belooft hij een prachtige route, maar ook voor toeschouwers zal er voldoende te zien zijn. ,,Je kunt vanaf het viaduct de renners goed volgen. Om de haverklap komen er fietsers langs." Daarnaast weet je volgens Peter nooit wat voor talent je weer over die route ziet rijden. Door de jaren heen hebben al verschillende grote namen deelgenomen aan de wielerrondes in Hardinxveld-Giessendam. Neem bijvoorbeeld Dylan van Baarle, die ook tijdens de Tour de France rijdt. ,,Iemand als Van Baarle is ook ergens begonnen." Als alleen kijken naar voorbijrazende wielrenners niet jou ding is, dan is het ook nog altijd mogelijk om zelf op de fiets te stappen en mee te doen aan de ronde. Peter: ,,Misschien ben jij het nieuwe talent."

Op de wedstrijddag zelf kunnen mensen zich vanaf 13:00 uur bij de finish aanmelden voor deelname. De start en finish is op viaduct Spoorweg/Zwijnskade in Hardinxveld-Giessendam. Toegang tot het districtkampioenschap wielrennen is gratis.