• Familie Kraaijeveld
  • Familie Kraaijeveld

Ilse Kraaijeveld wil naar de top

H'VELD-G'DAM De vijftienjarige Ilse Kraaijeveld uit Hardinxveld-Giessendam wil niets liever dan als zwemster uitkomen voor het Nederlandse team. Sinds haar vierde voelt zij zich al als een vis in het water en na het behalen van een flinke reeks zwemdiploma's klopt zij aan bij zwemvereniging ZVH in Hardinxveld-Giessendam. Inmiddels zwemt ze bij The Hague Swimming en heeft ze al aan een flink aantal (internationale) zwemtoernooien deelgenomen.

,,Toen ik vijf jaar oud was had ik al drie zwemdiploma's op zak", vertelt Ilse Kraaijeveld vol trots. ,,Ik vond het zwemmen erg leuk om te doen en ging dan ook graag verder met het behalen van de drie zwemvaardigheidsdiploma's. Daarna volgden de snorkeldiploma's, maar ook daarna kon ik het zwemmen nog niet loslaten." Ilse Kraaijeveld klopte aan bij zwemvereniging ZVH in Hardinxveld-Giessendam. ,,Daar heb ik mooie en leuke jaren gehad."

Na een paar jaar zwemmen bij de Hardinxveldse zwemvereniging merkte Ilse dat ze meer wilde. Ze vertrok naar MNC in Dordrecht, een vereniging die op een hoger niveau dan ZVH zwemt. ,,Dat was voor mij weer een enorme uitdaging. In deze periode kwam ik ook van de basisschool af en moest ik naar het voortgezet onderwijs. Ik trainde ongeveer 8 uur in de week in Dordrecht en daarom werd er besloten dat ik naar het Insulacollege in Dordrecht zou gaan."

Ilse lag in die periode 's ochtends om 6.00 uur al in het water en trainde voordat ze naar school ging zo'n anderhalf uur. ,,Daarna bleef ik in het talentencentrum wachten tot het tijd was om naar school te gaan. Ook na schooltijd ging ik vaak gelijk naar het zwembad om te trainen. Als ik moest wachten tot het tijd was om te gaan trainen dan at ik in het talentencentrum en maakte daar mijn huiswerk." Bij MNC in Dordrecht werd Ilse getraind door de heer Bergsma. ,,Ik ben hem ontzettend dankbaar voor alle technieken die hij mij geleerd heeft en het vertrouwen dat hij in me had."

Een nieuwe periode breekt aan en sinds deze zomer zwemt de jonge Hardinxveldse bij The Hague Swimming. ,,Stoppen met wedstrijdzwemmen? Ik moet er niet aan denken. Daar ben ik veel te fanatiek voor. Mijn streven is om bij het Nederlnadse team te mogen zwemmen en daar ga ik helemaal voor. Ik hoop dan ook mooie resultaten te behalen bij Den Hague Swimming."

Ilse Kraaijeveld heeft al een aantal keer deelgenomen aan de Nederlandse Junioren Jeigdkampioenschappen (NJJK) en in september heeft de Hardinxveldse meegedaan met het Nederlands kampioenschap estafette tien keer honderd meter vrije slag. ,,Begin oktober ben ik ook naar het Internationale Zwemfestival Aken (ISF) geweest. Ik zwom daar de afstanden 200 meter vrije slag, 50 meter vlinderslag, 50 meter vrije slag, en de 200 meter en 400 meter wisselslag."

De kosten voor de trainingskampen, wedstrijden en reis- en verblijfkosten lopen aardig op. ,,Ik ben daarom op zoek naar sponsors die mij willen steunen om mijn droom werkelijkheid te laten worden."

Wie Ilse wil sponsoren kan dat doen via www.talentboek.nl, een crowdfunding website voor sporttalenten. Door in het zoekveld haar naam in te tikken en inloggegevens aan te maken kan er een bedrag gesponsord worden. Ilse Kraaijeveld hoopt op deze manier minstens 5.000 euro op te halen coo 1 juli 2019.