• Imke van Genderen op het eigen basketbalveldje voor het ouderlijk huis aan de dijk.

    Egbert Egberts

Imke gaat voor tópbasketbal

H'VELD-G'DAM Met je basketbalteam in de play offs staan voor de landstitel. Geboren Hardinxveldse Imke van Genderen speelt op 4 en 11 mei de halve finales met CBV Binnenland onder 20. Dat is slechts weinigen gegund.

Door Egbert Egberts

Op 30 april wordt ze 19 jaar. Als eerstejaars spelen op het allerhoogste niveau bij de jeugd en al zicht hebben op een selectieplek in het vrouwen eredivisiebasketbalteam van de Barendrechtse topclub is voor de op zesjarige leeftijd bij de lokale club River Trotters begonnen studente Life Science & Technology in Delft en Leiden alsof een droom uitkomt. En dat terwijl ze nog niet lang geleden hard moest terug knokken na langdurig blessureleed.

,,Bij een beslissingswedstrijd om de titel met de meisjes van Binnenland ging het mis. De revalidatie duurde maanden. Maar ik ben een doorzetter en de revalidatie ging ook volgens plan. Ik denk er niet meer aan terug en richt me op de toekomst." Die ziet er heel rooskleurig uit voor Imke. ,,Op korte termijn zijn de beslissingswedstrijden. Ik hoop met mijn team de finale te halen op 18 mei in Zwolle. Daar heb ik alles voor gedaan om dit doel te bereiken."
Ze vertrok op haar dertiende van River Trotters naar Binnenland. Stak in de jaren daarvoor met kop en schouders boven het niveau van haar leeftijdsgenoten uit en ademde alles wat basketbal was. Ze fietste vanuit het eind van de Buitendams waar ze bij haar ouders woont de snelweg over naar het pleintje bij de Sliedrechtse synagoge. ,,Ik heb daar uren gebasketbald. Soms elke zomerse dag. Maar ook na schooltijd. Zolang het weer het toeliet."

De overstap naar Binnenland paste ook bij haar persoonlijkheid. ,,Ik wilde steeds beter worden. Maar ik vind mijn studie ook belangrijk. Moet dus gedisciplineerd zijn. En goed plannen. Ik train zo'n 12 uur per week. Daar komen de wedstrijden nog bij. Moet mijn studieplan dus goed uitzetten. Dat lukt me ook. Het betekent wel dat er minder tijd is voor andere dingen. Zo moet ik wel eens tegen mijn vrienden zeggen dat ik niet overal tijd voor heb wat zij en ik leuk vinden om te doen. Basketbal en school gaan nu eenmaal voor."

Dit seizoen betaalde haar inzet zich uit. Ze werd aanvoerder van het team, dat bestaat uit louter talenten. Over Imke wordt gezegd dat ze met haar drive volgend seizoen aansluiting vindt bij de vrouwenselectie. ,,Ik ga daar ook helemaal voor. Je speelt op het allerhoogste niveau basketbal en onze club heeft ook een uitstekende organisatie om dit te faciliteren. Ik ben er heel trots op daar deel van uit te mogen maken."
Imke van Genderen is dribbelsterk, schotvast, mondig, eerlijk en direct. Maar weet ook dat ze een valkuil heeft. ,,Soms wil ik iets te graag. Maar van gemaakte fouten leer je. En als je leert dan word je eigenlijk alleen maar beter." Thuis is Imke de jongste, op basketbal is ze de meest belovende 'rookie'. Alleen broer Arco sport nog. Bij River Trotters 1, op eerste divisieniveau. Broer Jelle is ermee gestopt, zus Marije zwom verdienstelijk in haar jeugd.