Jaco Vonk snelschaakkampioen De Giessen en Linge

GIESSENBURG Jaco Vonk heeft de tweede ronde van het snelschaakkampioenschap van schaakclub De Giessen en Linge gewonnen. Het toernooi beslaat drie ronden, maar Vonk is door deze zege, én die in de eerste ronde, al niet meer in te halen door de concurrentie. Hij mag zich dus snelschaakkampioen van De Giessen en Linge noemen en lost daarmee Lemmy Schakel af.

Eddy Korevaar verloor meteen in de eerste ronde van André van Wingerden. In de tweede ronde wist de huidige snelschaakkampioen, Lemmy Schakel, de als eerste geplaatste Henk Boot te verslaan.

Een andere favoriet voor de eindzege, Jaco Vonk, liep in de derde ronde halve averij op tegen André van Wingerden, die hiermee, na zijn zege in de eerste ronde op Eddy Korevaar zich nadrukkelijk in de strijd mengde. Een terugval in de laatste drie ronden zou ervoor zorgen dat André deze ambities niet kon waarmaken. In dezelfde derde ronde werd de familiestrijd tussen Tim en Lemmy Schakel door eerstgenoemde in zijn voordeel beslist.

De kraker tussen Jaco Vonk en Tim Schakel in de vierde ronde werd door eerstgenoemde gewonnen. Henk Boot verloor opnieuw, nu van Eddy Korevaar. Door deze resultaten pakte Jaco Vonk de leiding met 3,5 punt gevolgd door Tim Schakel, Eddy Korevaar en Hans Karelse met 3 punten. Laatstgenoemde had tot dan toe alleen zijn partij tegen Jaco Vonk verloren en deed met zijn drie overwinningen nog volop mee. Lemmy Schakel morste een half punt tegen André van Wingerden en volgde op een punt van de koploper.

In ronde 5 verspeelde koploper Jaco Vonk zijn tweede halve punt, ditmaal tegen Jan de Jong. Dit gaf Tim Schakel en Eddy Korevaar de gelegenheid om langszij te komen door overwinningen tegen respectievelijk André van Wingerden en Hans Karelse. Lemmy Schakel speelde opnieuw remise, ditmaal tegen Louis Rutgers en zag Henk Boot op gelijke hoogte komen door zijn overwinning op André van Wingerden.

Jaco Vonk wist in de 6e en voorlaatste ronde Eddy Korevaar terug te wijzen. Omdat concurrent Tim Schakel ook won (van Jan de Jong, die hierdoor na zijn fraaie start terugviel) gingen beiden nu aan kop met een vol punt voorsprong op Eddy Korevaar en Henk Boot.

In de laatste ronde speelden de koplopers Jaco Vonk en Tim Schakel met ieder 5 punten tegen de achtervolgers Henk Boot en Eddy Korevaar met ieder 4 punten. Na spannende strijd eindigden beide duels in remise. Hiermee eindigden Jaco en Tim met 5,5 punt op de gedeelde eerste plaats. Doordat Jaco over meer weerstandspunten beschikte (zijn tegenstanders hadden een iets betere score dan de tegenstanders van Tim) werd hij de winnaar. Eddy Korevaar en Henk Boot kregen op de derde plaats gezelschap van Lemmy Schakel en Hans Karelse, die beiden de laatste ronde wisten te winnen.