• Schaatser Jorick Duijzer woont nog altijd in Neder-Hardinxveld bij zijn ouders thuis.

    Egbert Egberts

Jorick lust er nu wel pap van

H'VELD-G'DAM Als het kouder wordt dan steekt in huize Duijzer in Neder-Hardinxveld het schaatsvirus de kop op. De liefde voor deze sport is door de vader van de nu 21-jarige Jorick al op heel jonge leeftijd op zijn zoon overgedragen. Dat de HBO-student civiele techniek aan de Hogeschool van Tilburg daar uiteindelijk heel ver mee zou komen was voor zijn omgeving dan ook geen verrassing.

door Egbert Egberts

Bij het NK Allround in Heerenveen stond de naam van Jorick Duijzer in de uitzending van NOS Studio Sport voor iedereen zichtbaar in de top tien klassementen van de 500 en 1500 meter. In het algemeen klassement behaalde de neo-senior van de RTC Zuid-ploeg een bescheiden maar hoe dan ook verdiende tiende plaats. ,,Ik was daar reuzeblij mee. Heb er heel hard voor getraind en veel dingen voor gelaten, die andere leeftijdsgenoten wellicht normaal vinden om te doen. Er is een korte periode geweest dat het wel eens wat tegen zat, maar ik wist zelf het plezier in het schaatsen vast te houden. En door geen gekke dingen te doen, serieus bezig te blijven met mijn trainingen en ook tijd te nemen voor andere dingen om te kunnen ontspannen van tijd tot tijd gaat het me ook steeds beter af."

Drie keer per week traint Duijzer op de ijsbanen van Breda en Tilburg. ,,Vlak voordat mijn college begint heb ik er al diverse kilometers op de baan opzitten. En na de lessen van de dag doe ik ook aan krachttraining. In het zomerseizoen stap ik op de wielrenfiets om kilometers te maken. Soms neem ik de mountainbike mee om bijvoorbeeld in Dorst in Noord Brabant of in mijn favoriete provincie van Nederland, Zeeland, de bossen of duinen in te gaan. Ik vind dat geweldig. Goed voor mijn conditie, het gehele jaar door. Maak mijn hoofd er ook door leeg. Iets wat ik overigens ook graag doe door heerlijk te gaan vliegeren. Daar krijg ik een kick van."

Het schaatstalent kan zijn trainingsactiviteiten ook afwisselen met het bewerken van hout, in de schuur van zijn grootouders. ,,Mijn opa is er niet meer, maar ik mag nog steeds gebruik maken van zijn schuur en gereedschap. Ik maak graag kleine beeldjes van figuren of gebouwen. Dan zet ik de radio wat harder. Luister graag naar muziek uit de jaren '70, '80 en '90. Echte muziek. Die herrie van nu vind ik niks. Daar word ik onrustig van."

Terug naar het schaatsen. ,,Ik omschrijf mezelf als gedreven, doelgericht. Maar ben daarnaast een behulpzaam persoon. Ook een gezelschapsmens. Zo genoot ik intens van de sfeer tijdens het NK Allround in het Thialf Stadion. Op het middenterrein rondkijkend naar de volle tribunes kreeg ik een warm gevoel van binnen. En tijdens het rondschaatsen liet ik de aanmoedigingsgeluiden van de duizenden toeschouwers over mij heen gaan. Heerlijk. Daar doe je het ook voor als sporter. Ik moet dan wel eens terugdenken naar wedstrijden in mijn juniorentijd. Enkele tientallen kijkers slechts schreeuwden de deelnemers toe. Minder sfeer. Nee, dat was nu wel anders. Genieten. Daar lust ik nu wel pap van."