• A.Baggerman
  • A.Baggerman

Lars Gerritsen en Christine Venhuizen winnaars Physio.Fit Dirk IV-loop

HOORNAAR Lars Gerritsen en Christine Venhuizen hebben zaterdag de Physio. Fit Dirk IV-loop gewonnen, de eerste wedstrijd van het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2017. Lars Gerritsen scherpte zijn persoonlijk record op de 10 kilometer aan tot 30.47. De snelste vrouw van de dag ging rond in 37.33.

De altijd druk bezochte openingsloop van de loopserie in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en Drechtsteden vond plaats onder prachtige omstandigheden. De winterse setting van de afgelopen jaren mocht er al wezen, maar dit jaar was de kou veel minder doordringend dan in recente edities.

Ongeveer 650 lopers waren op de 'Dirk IV' afgelopen in en rond het dorpje Hoornaar, in het oer-Hollandse polderdecor. Bij de mannen bood het deelnemersveld uitzicht op een spannende strijd om de winst en die kwam er inderdaad. De Dordtse titelverdediger Lars Gerritsen was ook nu weer een grote kanshebber, maar hij kon zich geen slechte dag veroorloven met competitie van Nick van der Poel, Jeroen van Damme en Ivo Bijl. Ook Albert Meijer en Henkjan den Braven, oud-winnaars van het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit, waren van de partij.

Meijer - hij heeft net als Gerritsen klassementsambities dit jaar - pakte in de eerste helft van de race veelal de kop in een leidende groep die bestond uit de beste vier van de dag: Meijer, Gerritsen, Van der Poel en Bijl. En van die twee leken Gerritsen en Van der Poel de sterkste twee. Op de Pinkeveerse Brug plaatste Gerritsen, net als in 2016, een scherpe tussensprint. Van der Poel liep als enige dat gaatje nog dicht, maar moest passen toen Gerritsen op acht kilometer nogmaals aanzette. ,,Ik wilde eerst wachten tot de laatste kilometer', keek de winnaar later terug. 'Maar ik kende die andere jongen niet zo goed. Ik wist niet hoe zijn eindsprint was."

Achter Gerritsen werden Van der Poel en Bijl tweede en derde in 31.30 en 31.40. Opvallend was de terugkeer van Albert Meijer (vierde in 31.53) in de voorste rangen. Hij won het circuit drie jaar geleden, maar stopte daarna een poosje met hardlopen. ,,Ik heb het weer opgepikt na de geboorte van mijn dochter, een jaar en twee maanden geleden. Ik train ontspannen, maar wil wel weer scherpere tijden lopen.' Lachend: 'Ik moet nog even doortrainen om tot het eind bij Lars te blijven."

Zowel Gerritsen als Meijer hoopt ten minste zes wedstrijden te lopen in het Grote Rivieren Loopcircuit dit jaar en dus mee te doen om de ereprijzen in het totaalklassement.

Dat is voor de winnares van zaterdag minder waarschijnlijk, hoewel ze in het verleden ook in Heukelum en Ameide al eens meeliep. Christine Venhuizen won met enorme overmacht in Hoornaar met bijna drie minuten voorsprong op Anne Zijderveld. ,,Het kon beter", zo was ze toch niet helemaal tevreden met haar 37.33. ,,Deze wedstrijd paste mooi in mijn voorbereiding op het NK in Schoorl. Daar hoop ik tussen de toppers mee te lopen en ergens in de top 20 te eindigen."

De winnaars per klasse tijdens de Physio.Fit Dirk IV-loop waren Lars Gerritsen (Msen), Jeroen van Damme (M35), Marcel Laros (M45), Jan Prins (M55), Christine Venhuizen (Vsen), Emmy Vink (V35), Rianne Kremers (V45), Yannick Smits (M 5km), Chantal de Lange (V 5km), Mats Bouman (jongens 2009 en later), Isis Versluis (meisjes 2009 en later), Thomas van Hoorne (jongens 2006-2008), Noor van de Hoef (meisjes 2006-2008), Robin Schols (jongens 2004-2005), Lieke van de Hoef (meisjes 2004-2005).

Alle uitslagen zijn terug te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit. De volgende loop in het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit is de Dordtse Biesbosch halve marathon op 11 maart.

Op de foto's (gemaakt door EagleFotografie) de start van de 10 kilometer in beeld (winnaars Lars Gerritsen en Christine Venhuizen hebben de nummers 129 en 387) en de demarrage die Lars Gerritsen plaatste op de Pinkeveerse Brug.