• Petra Noordermeer
  • Petra Noordermeer
  • Petra Noordermeer
  • Petra Noordermeer
  • Petra Noordermeer
  • Petra Noordermeer
  • Petra Noordermeer
  • Petra Noordermeer
  • Petra Noordermeer

Roeien: veelzijdige sport voor natuurmensen

GORINCHEM De Gorcumse Roei- en Zeilvereniging (GRZV) bestaat dit jaar 95 jaar. Toch zijn er nog steeds Gorcumers die de vereniging langs het Merwedekanaal niet kennen. En dat terwijl er bijna dagelijks wel leden van de club op het water te vinden zijn. ,,Roeien is echt een sport voor buitenmensen. Je bevindt je midden in de natuur. Soms zie je ineens een ijsvogel zitten", aldus voorzitter Petra Noordermeer.

door Mirjam de Swart

,,Roeien is een ontzettend veelzijdige sport. Je kunt recreatief roeien, in je eentje roeien of juist in een groep. Wil je een keer flink vaart maken dan kan dat, maar je kan ook op een zondagochtend een ontspannen tochtje maken en genieten van de natuur", aldus Petra Noordermeer. De kersverse voorzitter werd een paar jaar geleden verliefd op de sport. ,,En dat terwijl ik eigenlijk geen watermens ben, maar ik vind het wel heerlijk om buiten bezig te zijn. Ik ben echt een natuurmens." En dat geldt voor veel roeiers. Noordermeer; ,,De meeste mensen die bij ons aankloppen, vinden binnen sporten helemaal niks. Ze willen juist lekker buiten bezig zijn."

In het botenhuis van de roeivereniging ligt een indrukwekkende verzameling boten. Van brede stabiele viermansboten tot hele gladde (en vooral smalle) éénpersoons skiffs voor de meer ervaren roeier. De verzameling boten is een mooie afspiegeling van de leden die lid zijn van 'De Gorcumse' zoals de vereniging liefkozend door haar leden genoemd wordt. Want ook deze verzameling van zo'n 120 leden is zeer divers.

JEUGDAFDELING Toch zou Noordermeer graag meer jeugdleden willen verwelkomen. ,,Momenteel hebben 12 jeugdleden, maar we willen er eigenlijk minimaal 25. Daar gaan we ons de komende tijd hard voor maken." Noordermeer krijgt daarbij hulp van Sabine Wittenberg die zich bezighoudt met de jeugdafdeling binnen de vereniging. ,,We bieden onze jeugdleden een zo gevarieerd mogelijk programma aan. Uitdaging is bij deze groep erg belangrijk. Zo wordt er bijvoorbeeld al relatief overgestapt naar andere boten. Zo houdt je het interessant voor de jeugd", legt Wittenberg uit.

De jeugd van 'De Gorcumse' traint op woensdagmiddag van 17.00 tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 uur tot 12.00 uur. De jongeren zijn tussen de 14 en 18 jaar oud. Wittenberg: ,,Het is een leuke groep jongeren die ook aan wedstrijden meedoet. Maar om goede combinaties in de boot te maken heb je gewoon meer leden nodig. Ook voor de andere clubactiviteiten is het leuker als er meer jeugdleden zijn."

SPEEDDATEN Het maken van combinaties in de boot is niet bij de jeugdafdeling soms lastig. ,,Het lukt altijd wel om iedereen in een boot te krijgen", legt Noordermeer uit. ,,Maar soms is het wel even zoeken. Daarom hebben we het speeddaten bedacht aan het begin van het seizoen. Op zo'n avond brengen we vraag en aanbod naar elkaar toe. Sommige leden zoeken een roeimaatje waar ze lange ontspannen tochten mee kunnen maken, een ander lid is juist weer op zoek naar iemand die wat meer over techniek kan vertellen of waarmee ze echt op snelheid kunnen trainen."

Wie denkt dat er in de winter niet geroeid wordt heeft het mis. ,,We roeien het hele jaar door", aldus Noordermeer. Alleen bij onweer, mist, ijs op het water en harde wind (vanaf windkracht 6) blijven de boten aan de kant. Regen is geen reden om niet te roeien. ,,Om met regen in de boot te stappen vraagt soms wel wat discipline, maar als je eenmaal op het water bent, maakt het eigenlijk weinig meer uit", aldus Wittenberg. ,,Dat is ook het mooie aan roeien", vult Noordermeer aan. ,,Je bent echt met de elementen van de natuur bezig."

BASISCURSUS Om lid te worden van de vereniging is roei-ervaring geen noodzaak. Belangstellenden kunnen drie keer een kijkje komen nemen. Bevalt het dan volgt er een basiscursus van tien weken. ,,Hier leren de cursisten de beginselen van het roeien", legt Noordermeer uit. En daar hoort bijvoorbeeld ook het omslaan met de boot bij. ,,Want ook dat moet je een keer ervaren hebben. Je moet namelijk wel weten wat je dan moet doen en hoe je weer in je boot kunt klimmen. Wittenberg weet daar alles van: ,,Ik ben een keer omgeslagen en het lukte me niet om in de boot te klimmen. Gelukkig was er een huis in de buurt waar ik, nadat ik aan wal was geklommen, heb aangebeld. De bewoners boden me zelfs een warme douche aan." Pas na het volgen van de basiscursus wordt er een beslissing genomen. ,,Je wordt lid van de vereniging, of niet. Als er voor een lidmaatschap wordt gekozen worden de kosten van de basiscursus verrekend met de contributie. Zo proberen we het zo laagdrempelig mogelijk te maken", vertelt Noordermeer.

Het jubileum van de vereniging wordt gevierd met onderlinge wedstrijden die worden afgesloten met een gezellige borrel en een pubquiz. Deze onderlinge wedstrijden vinden plaats op zaterdag 21 september tussen 15.00 uur en 17.00 uur. ,,Onze leden roeien dan richting Arkel en weer terug. En of je nu een beginner bent of een meer ervaren lid, iedereen kan meedoen en voor iedereen liggen er prijzen klaar", lacht Noordermeer. Wie het leuk vindt, wordt van harte uitgenodigd om langs de route de leden van 'De Gorcumse' aan te moedigen.

Voor meer informatie: Gorcumse.com

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal interessante verhalen uit de regio.