• Wieleronde van Hardinxveld

    Richard van Hoek Fotografie

Sprintersspektakel in de polder van Hardinxveld

H'VELD-G'DAM De verwachte onweersbuien tijdens de wielerronde bleven uit in de polder van Hardinxveld-Giessendam. De wind was matig tot zwak waardoor de viaducten de grootste tegenstanders waren van de renners en rensters op Tweede Pinksterdag. Ideaal weer voor de sprinters in het peloton.

In het ochtendprogramma wist de Nieuweling Rindert Buiter uit Leiden het hoogste schavot te behalen. Dit kwam mede doordat zijn collega's in de laatste ronde over elkaar buitelden in een val. De koers van de Nieuwelingen meisjes en Junior Dames werd respectievelijk gewonnen door Nienke Veenhoven (Oostzaan) en Leonie Bos ('s Gravendeel). Beide koersen werden beslist in een pelotonssprint.

De Funklasse A, beter bekend als regiorecreanten zorgde zoals ieder jaar voor een koers waar veel werd aangevallen en gepareerd. Een fikse regenbui maakte de koers nog zwaarder. Hardinxvelder Arjen van Dijk behaalde, ook hier in de sprint, het hoogste schavot. De renner uit Buitendams had daarmee succesvol zijn troeven ingezet om dit jaar in eigen dorp te winnen. De startersgroep bracht een sportieve wedstrijd die ook in een sprint werd beslist. Allround sporter Peter Visscher kwam als eerste over de streep met in zijn kielzog Arjan van de Minkelis en Lennard Muilwijk.

Voor de dameskoers hadden zich ruim 80 rensters aangemeld. Een kleurrijk peloton slingerde door de groene polder waar de wind inmiddels was gaan liggen en de wegen steeds droger werden. Door deze omstandigheden bleef een harde koers uit. Vele pogingen om weg te komen uit het peloton hadden te weinig kracht in zich waardoor een kopgroep uit bleef. Na ruim 75 kilometer koers was het de 23 jarige Melissa van der Peet uit Voorbrug die de sprint van de ca. 40 overgebleven rensters wist te winnen.