• Ronald den Uijl

Unitas en GJS doen hun plicht, Sleeuwijk en Schelluinen morsen

REGIO De Proxsys Cup 2018/2019 is officieel begonnen. Waar 's middags de vrouwenelftallen van SteDoCo en Sleeuwijk zich plaatsten voor de finale was het 's avonds de beurt aan de mannen. Daar deden Unitas en GJS wat ze moesten doen door met ruime cijfers te winnen. Sleeuwijk en Schelluinen baalden van een puntendeling, terwijl Meerkerk zeer content was met een 0-3 overwinning op Leerdam Sport.

Unitas Hardinxveld 9-1

De Proxsys Cup 2018/2019 werd, zoals de traditie het voorschrijft, afgetrapt door de titelhouder: Unitas. De roodbroeken zijn ook dit jaar weer de te kloppen ploeg. Niet alleen heeft de Gorcumse formatie met Mounir El Ouazizi de beste speler van het toernooi van vorig jaar in de gelederen, ook de overige spelers van de selectie beschikken over een fraai repertoire aan zaalvoetbalkwaliteiten.

Hardinxveld was de eerste tegenstander in poule A, waar ook Meerkerk en Leerdam Sport zich in bevinden. Het verzorgen van het openingsbal bleek een ondankbare taak voor de derdeklasser uit Hardinxveld. In de eerste helft moesten de zaalvoetballers van Unitas nog aan elkaar wennen, maar toen de eerste goals eenmaal vielen, was er geen houden meer aan voor doelman Marc Konings.

De Gorcumse teller stopte vlak voor het behalen van de dubbele cijfers en dat was vooral te danken aan de nonchalance van de roodbroeken. De eer werd nog wel gered door Hardinxveld-speler Johan Woltman. De eindstand werd daardoor bepaald op 9-1.

Unitas: Yasin Ouja (3x), Soufian Charraoui (2x), Akin Arslan (2x), Mounir El Ouazizi, Rida Assaban,
Hardinxveld: Johan Woltman

Leerdam Sport – Meerkerk 0-3

In dezelfde poule als Unitas en Hardinxveld traden Leerdam Sport en Meerkerk aan voor de tweede wedstrijd van de avond. Leerdam Sport is op het veld vierdeklasser, Meerkerk derdeklasser. Dat verschil in klasse kwam bij het rustsignaal nog niet tot uiting op het scorebord.

Sterker nog, er was überhaupt nog niet gescoord na de eerste helft. Beide ploegen waren er wel heel dichtbij. Leon de Leeuw zag namens Meerkerk zijn doelpoging via de binnenkant van beide palen het veld weer in rollen. Aan de andere kant was Omer Faruk Duman héél dicht bij het breken van de ban. Helaas voor hem en Leerdam Sport zweefde Meerkerk-doelman Joeri den Ouden prachtig naar de bovenhoek om de bal uit het doel te houden.

Het gezegde 'wie de eerste goal maakte, wint de wedstrijd' was exact van toepassing op het duel tussen Leerdam Sport en Meerkerk. Het was Melvin van den Heuvel die dat deed en omdat die in geelzwart gehuld was, was de voorsprong voor Meerkerk. De Meerkerkers wisten die 1-0 vervolgens uit te breiden tot een comfortabele 3-0 zege waardoor net als Unitas ook Meerkerk drie punten mag bijschrijven. Leerdam Sport blijft op de hatelijke nul.

Leerdam Sport: -
Meerkerk: Melvin van den Heuvel, Joop Friedeman, Leon de Leeuw

SVS'65 – GJS 1-7

Poule B van de derde editie van de Proxsys Cup is er eentje om van te smullen. Waar Poule F (met SVW, Arkel, Altena en Asperen) de poule des doods vormt, daar volgt poule zeker zeer op korte afstand met GJS, Sleeuwijk, Almkerk en SVS'65.

GJS, steevast een van de outsiders, nam het in de eerste wedstrijd op tegen SVS'65, zoals altijd weer gesteund door een fanatieke groep fans. Diezelfde fans zorgden voor het eerste noemenswaardige moment door het veld te versieren met wc-rollen.

GJS had daar echter schijt aan en wist al voor de rust een comfortabele 3-0 voorsprong te nemen. Nadat doelmannen Dimitri Versluis (SVS'65) en Raymon den Haan (GJS) allebei kordaat hadden ingegrepen, was het Versluis die moest capituleren. Youri Bos scoorde namens GJS, waarna Quincy Bartens en Remco de Bruijn dat kunstje herhaalden.
Na de rust probeerde de formatie uit Spijk de schade te beperken, maar dat lukte niet naar volledige tevredenheid. Bartens, twee jaar geleden nog topscorer van de eerste editie van de Proxsys Cup, krikte zijn doelpuntentotaal namelijk na rust nog op tot in totaal vier goals. Aan de andere kant deed Mark Baegen nog iets terug, al had hij daar zelf weinig weet van.
Het laatste fluitsignaal klonk uiteindelijk bij een 7-1 stand in Gorcums voordeel.

SVS'65: Mark Baegen
GJS: Quincy Bartens (4x), Youri Bos, Remco de Bruijn, Nordin El Hassani

Almkerk – Sleeuwijk 2-2

Wie blijft in het spoor van GJS? Dat was de vraag waar Almkerk en Sleeuwijk antwoord op moesten geven. Op het veld zit er twee klassen verschil tussen eersteklasser Almkerk en derdeklasser Sleeuwijk. De Sleeuwijkers brengen echter elk jaar weer een uitstekend team met zaalvoetballers van CFM/Transito op de been.

Het verschil tussen de ploegen was op de vloer in de Oosterbliek dan ook een stuk minder groot. De ploegen hielden elkaar in de tang en dat zorgde ervoor dat de wedstrijd niet de geschiedenisboeken in zou gaan als het grootste spektakelstuk van de Proxsys Cup.

Gescoord werd er uiteraard wel. Tweemaal voor rust en tweemaal na rust. Bij Almkerk was het aanvoerder Jelle Stalenhoef die scoorde. Daarmee deed hij de openingstreffer van Erik Blokland teniet en bracht hij Almkerk op een 2-1 voorsprong.

Die 2-1 hield het nauwelijks tien seconden vol op het scorebord. Een schot van Josbert Wemmenhove werd door Barry Ruitenberg in het doel getik, waarmee de eindstand werd bepaald op 2-2. Beide ploegen moeten daardoor meteen een gaatje van twee punten later op GJS.

Almkerk: Jelle Stalenhoef (2x)
Sleeuwijk: Erik Blokland, Barry Ruitenberg

Schelluinen – Vuren 2-2

Het slotakkoord van de eerste Proxsys Cup-avond was voor Schelluinen en Vuren, dat 's middags nog gewoon in actie kwam op het veld. Beide derdeklassers vormen samen met Woudrichem en Peursum poule C.

Het onderonsje in poule C zou een wedstrijd van de keepers worden. Rowan Sanders keepte de pannen van het dak bij Schelluinen, terwijl collega Tim Ritmeester aan Vurense zijde ook nagenoeg alle ballen buiten zijn doel hield.

Beide ploegen wisten tweemaal te scoren. Bij Schelluinen deden Wesley de Groot en Roy Stuiver, bij Vuren Bas van Vliet en Khalid Bendami. Schelluinen-captain Damiën de Jong had kort voor tijd nog dé kans op de driepunter op de schoon, maar van dichtbij trof hij de lat. Daardoor pakken beide ploegen een puntje. Iets waar vooral Schelluinen van baalde.

Schelluinen: Wesley de Groot, Roy Stuiver
Vuren: Bas van Vliet, Khalid Bendami