• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Iedere stem telt tijdens feest van de democratie

H'VELD-G'DAM Burgemeester Dirk Heijkoop gaat voor een nog hogere opkomst in Hardinxveld-Giessendam tijdens gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart. ,,De opkomst kan altijd hoger. Als het aan mij ligt heeft Hardinxveld-Giessendam het hoogste opkomstpercentage van de regio," aldus Heijkoop. Het worden voor Heijkoop de eerste gemeenteraadsverkiezingen als burgemeester van Hardinxveld-Giessendam. Tijd voor een vraaggesprek.

Merkt u als burgemeester dat de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen?

Ja, ik merk dat het leeft in Hardinxveld-Giessendam. Er zijn inmiddels drie debatten geweest de afgelopen weken. Een debat bij MerweRTV, een radiodebat van RTV Rijnmond en afgelopen weekend nog een debat op het plein bij Den Bogerd. Aankomende vrijdagmiddag (16 maart van 13.00 tot 17.00 uur) is het laatste verkiezingsplein tijdens de markt van Boven-Hardinxveld. Het is belangrijk dat mensen zich goed laten informeren.

Hoe belangrijk is het dat inwoners zich goed laten informeren?

De lokale politiek gaat echt ergens over. Een inwoner kiest voor 4 jaar een lokale gemeenteraad. Een belangrijke stem, want de gemeenteraad beslist maandelijks over zaken die onze inwoners direct raken. Dus of je nou de verkiezingsprogramma's doorleest die op onze speciale website over de verkiezingen staan (www.hardinxveld-giessendam.nl/gemeenteraadsverkiezingen) of de Kieswijzer doet. Als je je maar laat informeren!

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen verscheen er een animatiefilmpje op jullie sociale media kanalen, daarin roept u inwoners van Hardinxveld-Giessendam op te gaan stemmen. Waarom?

De dag van de verkiezingen noem ik altijd het feest van de democratie, maar het is vooral belangrijk dat mensen ook gaan stemmen. Iedere stem telt! Voor een burgemeester zijn de lokale verkiezingen misschien wel de belangrijkste dag van het jaar. Ik vind het dus mijn plicht om mensen daar bewust van te maken. Als dat kan met een ludiek filmpje dat de aandacht trekt, sta ik daar voor open. Hopelijk draagt het bij aan een goede opkomst.

Er doet dit jaar een extra partij mee (Jezus Leeft), maar er is ook een partij afgevallen (VVD). Hoe kijkt u hier tegenaan?

Het belangrijkste is dat onze inwoners zich herkennen in een politieke partij. Het is mooi dat de Partij van de Arbeid uiteindelijk toch nog een kieslijst heeft weten samen te stellen. Het is goed voor de diversiteit. Jammer dat het de VVD niet gelukt is, maar met de nieuwe partij Jezus Leeft doen er net als in 2014 weer zes partijen mee. Ik ben benieuwd naar de opkomst. De opkomst van de vorige gemeenteraadsverkiezingen was landelijk 54%. Hardinxveld-Giessendam zit met 71% fors hoger, maar dat betekent dat bijna 30% niet komt stemmen.

Wat zou u tegen die mensen willen zeggen?

Vooral: Ga stemmen! Het een voorrecht om te mogen stemmen. Vergis je ook niet dat de nieuwe raadsleden zich de komende 4 jaar keihard gaan inzetten voor onze gemeente. Ze verdienen dus je stem. Laat je stem niet verloren gaan.

Er is nog een politie markt waar inwoners zich kunnen laten informeren. Deze politieke markt vindt vrijdag 16 maart plaats op de markt in Boven-Hardinxveld van 13.00-17.00 uur.