Aanbieders thuiszorg vinden op internet

GORINCHEM De aanbieders van thuiszorg in Gorinchem en omstreken zijn tegenwoordig op één website te raadplegen. Nienke Jaarsma en Karlijn Leemans hebben een platform opgestart om die aanbieders in contact te brengen met mensen die zorg nodig hebben.

Door Charella Hulsbosch

Het idee voor het platform ontstond anderhalf jaar geleden bij Nienke Jaarsma. Zij vroeg zich af waar haar ouders zorg zouden kunnen vinden als ze allebei ziek worden. ,,Ik zou zelf met veel liefde voor ze kunnen zorgen, maar ik heb ook een baan. Als het structureel zou worden dan moet er een oplossing komen. Ik ben op zoek gegaan naar een handig overzicht met aanbieders van thuiszorg op internet. Die was er niet, of het was allemaal zo onduidelijk dat het niet geschikt leek voor ouderen. Samen met Karlijn Leemans ben ik toen gaan kijken of we een website kunnen maken die toegankelijk en open is'', aldus Nienke.

Www.thuiszorgvinden.nl is opgericht voor heel Nederland, maar gemeenten kunnen hun eigen startpagina aanvragen. Boven aan die van Gorinchem staat een foto van de stad. ,,Het regionale aspect is belangrijk. Het voelt vertrouwd wanneer er een foto van Gorinchem boven aan de pagina staat. De digitale seniorengids Gorinchem steunt ons. Zij hebben de startpagina opgenomen in hun lijst van links op internet die te vertrouwen zijn'', licht Karlijn toe.

De seniorengids Gorinchem is een online informatieboekje voor ouderen. Gerard Broekman, initiatiefnemer van de gids, draagt het platform een warm hart toe. Broekman: ,,Alles wat het mensen makkelijk maakt om elkaar te helpen ondersteun ik. Daarom heeft deze website een plaats gekregen in de digitale seniorengids. Gorcummers kunnen op deze manier makkelijk in contact komen met mensen dicht bij huis die willen helpen. Dat zijn misschien zelfs wel bekenden uit hun omgeving. Het lijkt mij het proberen waard.''

Iedereen kan het aanbod bekijken, maar om te reageren moet je een account aanmaken. Hiervoor wordt een vast bedrag per jaar gevraagd. ,,We hebben geprobeerd een zo goed mogelijk concept neer te zetten. De doelgroep is erg kwetsbaar. Als ouderen willen reageren op een aanbieder, krijgen ze eerst een veiligheidsbrief te zien met dingen waar ze op moeten letten. Wij zorgen er voor dat ze de zorgaanbieders vinden, de rest moeten ze zelf doen'', licht Nienke toe.

De website is in november 2014 online gegaan, Gorinchem.thuiszorgvinden.nl is onlangs gelanceerd. Als het concept aanslaat zou het kunnen dat er iemand in de gemeente aangesteld gaat worden om vragen te beantwoorden.