• Ria Scholten

Afvallen? Gewoon doen!

H'VELD-G'DAM Een jaar geleden startte Jenny Hoekwater aan de Buitendams 156 met haar Beweeg- en voedingsadviespraktijk 'Gewoon doen'. ,,Ik heb geen moment spijt gehad van deze stap", laat zij weten. ,,Mijn praktijk is zo succesvol dat ik besloten heb om mijn werkzaamheden als verenigingscoördinator bij Gymnastiekvereniging OKK per 1 januari 2019 te beëindigen. Ik blijf wél lesgeven."

door Ria Scholten

Met veel enthousiasme vertelt Jenny over de ervaringen die zij in haar praktijk opdoet. ,,Het aanbod van zoveel verschillende diëten maakt mensen onzeker", vertelt zij. ,,Zijn koolhydraten nu wel of niet goed, mag ik nog wel een patatje en mag ik nog genieten van een stukje chocolade. De mensen zien door de bomen het bos niet meer. Op deze vragen kan trouwens bevestigend worden geantwoord. Je hebt koolhydraten nodig en af en toe iets lekkers is helemaal niet verkeerd als je het de dag erna rustig aan doet. In de praktijk komt het er zelfs op neer dat mensen meer moeten gaan eten, maar dan wel gevarieerd en gezond."

,,Iedereen die bij mij om advies komt, heeft zijn of haar eigen doelstelling", laat Jenny weten. ,,Een mooi voorbeeld is iemand die wil afvallen voor een bruiloft. Ik heb ook al eens een dame in de praktijk begeleid die graag wat zwaarder wilde worden. In beide gevallen geeft het me veel voldoening als het streefgewicht behaald is. Gezond eten heeft een positieve invloed op een groot aantal factoren. Mensen vallen af, de bloeddruk daalt en het cholesterolniveau verbetert. Kortom, ze voelen zich fitter."

,,Wat de mensen bij mij kunnen verwachten? Na een uitgebreide intake en het wegen en meten, gaan zij naar huis met de opdracht een voedingsdagboek bij te houden, waarin gedurende twee doordeweekse dagen en één dag van het weekend dient te worden opgeschreven wat zij eten en drinken. Dit geeft mij én henzelf inzicht in de hoeveelheid energie en voedingsstoffen die zij dagelijks binnenkrijgen. Op basis van het eetverslag kan ik adviezen geven over eventuele aanpassingen in het voedingspatroon. Hierbij houd ik rekening met privéomstandigheden zoals gezinssamenstelling en beroep, maar kijk ik ook naar de dagelijkse activiteiten en voorkeuren voor bepaalde voedingsmiddelen. Afhankelijk van de door de cliënt aangegeven doelstelling krijgt hij of zij een advies op maat."

Jenny vertelt verder: ,,In het afgelopen jaar heb ik de cursus Kind en voeding met succes afgerond. Dit betekent dat ik nu ook kinderen mag begeleiden op hun weg naar een gezond gewicht. Het is mooi om kinderen met overgewicht én hun ouders te leren om gezondere keuzes te maken. Een kind groeit, waardoor gewicht en lengte steeds beter met elkaar in evenwicht komen. Hierin fungeer ik voor veel mensen als 'de stok achter de deur'.

Jenny is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BNG). Zie www.gewichtsconsulenthardinxveld.nl. Mail: gewoondoen156@gmail.com, Telefoon: 06-48580737.