• Cor de Grunt vierde zijn diamanten werkjubileum.

    Marjanne Dijkstra

De Grunt werkte 60 jaar voor zelfde baas

H'VELD-G'DAM Op 18 augustus 1959 kwam Cor de Grunt (75) bij Staal Gorkum terecht. De Grunt trok zich niets aan van de pensioenleeftijd en bleef ook na zijn pensioengerechtigde leeftijd werkzaam voor het bedrijf dat inmiddels Klimaatservice Holland B.V. heet en gevestigd is in Hardinxveld-Giessendam. Hij vierde onlangs zijn diamanten werkjubileum.

door Marjanne Dijkstra

Als jochie van bijna zestien jaar zocht De Grunt na de LTS in Gorinchem een baan. Hij vertelt: ,,Ik kwam bij Staal Gorkum terecht, waar ik werd meegestuurd met iemand voor allerhande las- en gietwerk als verwarmingsmonteur. We deden alles nog op de fiets en soms namen we ook een handkar mee met materiaal. Toen ik achttien werd, moest ik in dienst. Ik diende twee jaar bij de luchtmacht in Volkel. In de weekeinden kluste ik nog wat bij op de zaak door daar schoon te maken of wat klusjes te doen. Na mijn diensttijd kon ik zo weer inschuiven."

Het bedrijf waar De Grunt werkte werd eerst werd overgenomen door Willem de Vries Robbé en uiteindelijk veranderde het in Klimaatservice Holland B.V.. De Grunt trouwde met Dicky en zij kregen samen twee kinderen en hebben inmiddels ook vier kleinkinderen. Het was altijd druk vroeger, vertelt hij, al had hij dat toen niet zo door. ,,Ik zat bijvoorbeeld ook bij de vrijwillige brandweer en daar was ik ook nog leider van de jeugdbrandweer. Mijn zaterdagochtenden waren daardoor ook altijd gevuld. Er waren regelmatig uitrukken en in de tijd voor de mobiele telefoon kwam het voor dat ik de brandweerauto in de stad tegenkwam en zó instapte om mee te gaan voor een uitruk."

De Gorcumer maakte promotie in het bedrijf en werd chef montage. Het werk is wel veranderd, zo vertelt de jubilaris. ,,De technieken zijn anders en de elektronica is een stuk uitgebreider tegenwoordig, maar het echte laswerk dat ik eerst deed verandert natuurlijk niet." Hij heeft wel eens eraan gedacht om ergens anders te werken. Zijn vrouw Dicky - die bij het interview aanwezig is - kijkt verrast bij deze uitspraak. ,,Als ik het dan slecht naar mijn zin had dacht ik 'ik zoek wat anders', maar vaak was dat snel weer over." Hij werkte veel op schepen en maakte daar grappige dingen mee. ,,Ik was eens met een collega aan het beunhazen toen opeens mijn baas op het schip stond. Wij snel het toilet in en de eigenaar van het schip zorgde dat onze baas snel weer weg was, zodat wij ons weer konden vertonen." 

Chef montage bleef hij tot aan zijn vervroegde pensioen met 60 jaar en 4 maanden. ,,Ik had toen echt nog geen zin om thuis te gaan zitten. De eerste jaren na mijn vervroegde pensioen werkte ik twee dagen, nu de laatste jaren nog drie ochtenden. Ik deed de laatste vijftien jaar vooral administratief werk. Het werk dat ik deed werd te zwaar en ik maakte zeker 60.000 kilometer per jaar en moest veel vergaderen." Na zestig jaar werken werd het nu toch echt tijd om te stoppen. ,,Op mijn hoogtepunt, vind ik", voegt hij lachend toe. De Grunt kreeg enkele weken geleden al een mooi feestje aangeboden voor zijn jubileum met vrouw, kinderen, kleinkinderen en (oud-)medewerkers van het bedrijf. Stilzitten ziet hij echter nog steeds niet zitten. ,,We zijn vrij actief hoor. Ik ga wat meer sporten, kijken of ik ergens vrijwilligerswerk kan doen, lekker wat vaker samen met mijn vrouw Dicky op pad en bij goed weer zit ik graag bij Buiten de Waterpoort op een bankje te kletsen."