• Simon Fousert

Polman nieuwe directeur Rabobank Merwestroom

SLIEDRECHT Met Roelf Polman (47) als nieuwe directievoorzitter haalt Rabobank Merwestroom een ervaren 'Rabo-man' en bestuurder in huis.

door Simon Fousert

Hij typeert zichzelf als een nieuwsgierige man die graag op pad gaat. Het beeld van een bestuurder in een mooi pak die vanuit een ivoren toren aan de touwtjes trekt, is dan ook niet iets waar hij zich in herkent. ,,De eerste periode heb je nodig om iedereen te leren kennen. Dat doe ik ook graag", vertelt Polman in het Sliedrechtse Rabo-kantoor aan het Bonkelaarplein. ,,Spreken met bedrijven over hoe wij ze als bank kunnen helpen, maar ook met particulieren, bijvoorbeeld over hoe de klanttevredenheid beter kan. De tevredenheid over dit kantoor ligt gemiddeld al hoger dan elders in het land, maar het kan altijd beter. Ik vind het erg leuk om die gesprekken aan te gaan en zal ook veel klanten en activiteiten bezoeken. Dat vind ik een belangrijk onderdeel van mijn functie."

Polman is met ruim 15 jaar ervaring in diverse directiefuncties en onder meer een tijdelijk uitstapje naar Tanzania, gepokt en gemazeld in het bankwezen. Toch lag dat in eerste instantie niet voor de hand. ,,Ik wilde helemaal geen bankier worden", bekent Polman. Als kind leek de politie hem interessant, maar economie en commercie waren wel onderwerpen die hem boeiden en brachten hem uiteindelijk naar de bankierswereld. ,,Dat ik bij de Rabobank kwam, is een bewuste keuze; een bank die staat voor betrokkenheid. Maar ook de opleidingsmogelijkheden trokken mij aan. De Rabobank is actief in de maatschappij." Daar ligt ook een van de prioriteiten voor de komende jaren dat Polman bij Merwestroom de leiding heeft. ,,De bank is goed op orde, heeft een diep gewortelde betrokkenheid bij de gemeenschap. Dat is het onderscheidende van de bank en zijn we sterk in, maar dat kunnen we nog meer uitbouwen. Dat kan voor verenigingen en stichtingen door de Clubkas Campagne, maar ook door gesprekken aan te gaan hoe we hoogopgeleide jeugd, die nu naar de stad trekt, hier kunnen houden. Een ander voorbeeld is dat gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht actief bezig zijn met het project De Nieuwe Winkelstraat. Ook daar kunnen we als bank een rol in spelen. We delen graag onze kennis en kunde."

Voor Polman is deze streek niet geheel onbekend. In 2008 was hij tijdelijk actief in Hardinxveld. Daar was hij een periode als interim-manager. ,,Het is een dynamisch gebied, waar mensen een goede werkethos bezitten. Men wil graag hard werken, maar ook plezier maken. Ondernemers kijken vooruit, willen graag innovatief zijn en daar leent het gebied zich ook goed voor."