• Familie Romijn

Romijn Wonen gaat sluiten

H'VELD-G'DAM Na meer dan honderd jaar sluit Romijn Wonen aan De Buurt 12 binnenkort voorgoed de deuren. ,,Het zal even wennen zijn, maar we hebben vrede met onze beslissing om de zaak de sluiten", vertellen de broers Gert en Cock Romijn. ,,De exacte datum is nog niet bekend. De opheffingsuitverkoop duurt zolang er nog voldoende artikelen op voorraad zijn." Vervolgens blikken zij terug op de lange geschiedenis van het familiebedrijf.

door Ria Scholten

,,Uit de stukken van de Kamer van Koophandel blijkt dat onze opa Adriaan Romijn en zijn vrouw Trui in 1916 zijn gestart met een winkeltje in kruidenierswaren", vertelt Cock. ,,Hij ging met zijn transportfiets langs de deuren om zijn koopwaar aan de vrouw te brengen. Oma runde de winkel. Toen onze vader Gerrit in 1933 in de zaak ging meedraaien werd het assortiment gaandeweg uitgebreid met lappen stof, ondergoed en kleding. Hij ging er met een bakfiets vol artikelen op uit. Het was hard werken voor weinig. Hij vertelde ons later: 'Als ik terugkwam van Kop van 't Land had ik soms het pontgeld nog niet terugverdiend'.

,,Het venten langs de deuren lag onze vader niet zo", vult Gert aan. ,,Hij hield zich liever bezig met de in- en verkoop en de administratie. In 1942 trouwde hij met onze moeder Pietje. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de winkel. In 1955 werd de winkel verbouwd. Een jaar later werden de levensmiddelen afgestoten en kwam de focus meer en meer op de textielwaren te liggen. In 1962 kwam Cock in de zaak, waarna de toen nog bescheiden afdeling woninginrichting een flinke groei doormaakte. Toen hij in 1965 het vaderland ging dienen, kwam ik in de zaak. Rond dezelfde tijd is de winkel van collega Bosman, die met pensioen ging, overgenomen. Alle textiel verhuisde naar zijn pand. Ook ons gezin verhuisde naar de ruime voormalige burgemeesterswoning."

De broers vertellen verder: ,,In 1970 is op de oorspronkelijke locatie een nieuw pand gebouwd, dat aan het oude pand werd vastgekoppeld. Ons gezin verhuisde naar de woning boven het nieuwe pand. In die periode kwam ook onze broer Ro in de zaak. We ging zachtjesaan steeds meer meubelen verkopen. In 1974 ging het oude pand onder de slopershamer en werd er wederom een nieuw stuk aangebouwd met een bovenwoning, waar Gert met zijn gezin ging wonen. We zagen geen brood meer in de verkoop van textiel. Sindsdien verkochten we alleen nog meubelen en woningstoffering. Dit hebben we tot aan de dag van vandaag met veel plezier gedaan. In 1988 kochten we het oude gemeentehuis. Het monumentale pand ging plaats bieden aan klassieke meubelen. Dit trok kopers uit de hele regio. We hebben uitgebreid nagedacht over onze beslissing om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen. We zijn als familie Romijn onze trouwe klantenkring dankbaar dat zij, vaak van moeder op dochter, hun vertrouwen aan ons hebben geschonken. We gaan hen zeker missen. Het zal vreemd zijn om geen winkel meer te hebben."